Kruche babeczki z makiem
Babeczki z makiem to pyszny smakołyk na Boże Narodzenie i nie tylko. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Kruche babeczki z makiem. Przygotowanie
Proponuję zrobić babeczki od podstaw, tzn. zagnieść kruche ciasto i zrobić szybką domową masę makową. Możesz jednak skrócić czas pracy i kupić zarówno gotowe kruche ciasto, jak i masę.
Kruche babeczki z makiem. Krok 1
Przygotowanie babeczek zacznij od zagniecenia kruchego ciasta: na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtko, cukier i zagnieć. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj łyżkę zimnej wody. Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
Kruche babeczki z makiem. Krok 2
Do przygotowania babeczek potrzebujesz maku mielonego. Możesz wykorzystać także gotową masę makową z puszki, co znacznie przyśpieszy pracę. Jeśli taki masz plan, przejdź od razu do nadziewania babeczek masą (krok 7).