1/26



Zupa "Nic"

Składniki

1 łyżka cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka cukru pudru
2 szt jajek
400 ml mleka

Przygotowanie

Mleko ustawiamy na wolnym gazie, dodajemy do niego rozkrojoną laskę wanilii i cukier. Białko jednego jajka ubijamy z łyżeczką cukru pudru. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładamy łyżeczką białko - nie dbamy za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki. Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmujemy garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiamy rozbitymi 2 żółtkami cały czas mieszając. Mleko zacznie gęstnieć. Wylewamy mleko do białek, czekamy aż się wszystko porządnie ostudzi. Dodajemy ulubionych owoców i gotowe.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

2/26



Babka ziemniaczana

Składniki:

400 g kiełbasy
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki kminku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Boczek i kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz jeden ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać przestygniętą zawartość patelni, jajka, mąkę oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą keksówki.

Piec przez ok. 90 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem (jeśli góra babki będzie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Babkę można podać zarówno na ciepło jak i na zimno z ulubionym sosem, śmietaną lub surówką.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

3/26



Paprykarz ze śledzia

Składniki:

ryż 100 gram
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
olej 3 łyżki
śledzie w pomidorach 2 puszki
przecier pomidorowy 2 łyżki
papryka słodka 1 łyżka
pieprz chilli cayenne 1/2 łyżeczki
pieprz czarny młynek
ketchup pikantny 1 łyżeczka
sól

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia.

Do ryżu dodajemy śledzie i rozgniatamy je widelcem. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy warzywa i dusimy przez około 5 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze kilka minut.

Przekładamy zawartość patelni do ryżu i śledzi. Dodajemy ketchup, paprykę słodką, ostrą oraz dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu.

Dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby składniki się przegryzły.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

4/26



Ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Jak popularny jest Twój samochód? TOP ulubionych marek pojazdów w Gorzowie

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Pociągiem przez Stary Kontynent. 5 najlepszych europejskich tras kolejowych

Znamy laureatów wojewódzkiego konkursu o Czerwonym Krzyżu! Odbyły się też happeningi

Znamy laureatów wojewódzkiego konkursu o Czerwonym Krzyżu! Odbyły się też happeningi

Zobacz również

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami

Gwiazdy sportu na nowojorskim wybiegu. Poznasz wszystkich? - ZDJĘCIA Oceńcie sami

Gorzów świętuje 125-lecie tramwajów. Ich historię można poznać na wystawie

Gorzów świętuje 125-lecie tramwajów. Ich historię można poznać na wystawie