Jak mak, albo skórka z pomarańczy
Dzieżka pomarańczowa to grzyb o ciekawym wyglądzie, który mocno rzuca się w oczy szczególnie na szarobrunatnej ściółce. Jej owocniki pojawiają się zazwyczaj grupowo i często bardzo licznie na otwartych i nasłonecznionych terenach. Najczęściej rośnie na drogach leśnych i ich obrzeżach, w przykopach i rowach oraz na wypaleniskach. Spotkać ją można zarówno w samym lesie i w zaroślach, ale też w parku lub ogrodzie.
Jest jadalny, ale nie powala smakiem
Choć dzieżka pomarańczowa jest grzybem jadalnym, to jednak ze względu na bardzo cienki, kruchy i wodnisty miąższ oraz brak wyrazistego smaku nie jest szczególnie pożądana kulinarnie. W kuchni ma jednak inne zastosowanie.
- Te urocze miseczki to owocniki dzieżki pomarańczowej. Jest to grzyb jadalny, jednak nijaki w smaku. Ze względu na swój intensywny kolor i ciekawy kształt bywa wykorzystywany do ozdabiania potraw - pisze na swojej stronie Nadleśnictwo Krzystkowice, na terenie którego wciąż można znaleźć te nietypowe grzyby.
Owocnik dzieżki pomarańczowej ma początkowo kulisty kształt, ale później przekształca się w nieregularne miseczki, czarki, a czasami rozpościera prawie zupełnie płasko na ziemi. Brzeg ma zwykle pofalowany i nie ma trzonka. Osiąga rozmiary do 10 cm średnicy.
Zobacz też:
WIDEO: Nietypowe grzyby w polskich lasach:
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?