Na festynach furorę robią m.in. ich przetwory z grzybów. Tak pyszne, że palce lizać!
Gospodynie z Rady Sołeckiej zgodnie twierdzą, że nic tak nie sprzyja promocji, jak smakołyki. Na słoiczkach z ich przetworami i butelkach z trunkami widnieją naklejki z napisem "Produkt lokalny - sołectwo Murzynowo".
- To pomysł naszego młodego i prężnego sołtysa - mówią panie. Sołtys Kamil Różycki twierdzi jednak, że bez kulinarnych zdolności gospodyń, jego pomysł niewiele byłby wart. - Te panie to moje oddziały specjalne. Ich sałatki, kompoty i grzyby w słoikach podbiją każde podniebienie - żartuje sołtys.
Receptury gospodyń to ich wielkie tajemnice. Specjalnie dla Czytelników "Dobrego Piątku" Helena Klimkiewicz zdradziła nam jednak przepis na marynowane grzyby.
- To przekąska, którą przyrządzi nawet początkująca gospodyni. Pysznymi grzybami można potem cieszyć się cały rok. Wystarczy tylko zaprawić sporo słoiczków - mówi pani Helena.
Grzyby marynowane
Składniki:
Na zalewę:
Przygotowanie:
Grzyby obgotowujemy. Odcedzamy i przelewamy ciepłą wodą. Wkładamy do słoiczków, do których wrzucamy także po liściu laurowym i po kilka ziarenek przypraw. Zalewamy zagotowaną zalewą. Dobrze zakręcamy słoiki i pasteryzujemy je przez ok. 10 min. Grzyby są dobre już po kilku dniach, ale mogą też stać miesiącami, a nawet latami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?