Mielą z tradycjami

Aleksandra Gajewska-Ruc
Aleksandra Gajewska-Ruc
Młyn to rodzinny interes. Aleksandra Gajewska-Ruc
Przytoczna. W młynie państwa Regentów praca wre, choć to wcale niełatwy kawałek chleba.

Takiego pracowitego dnia jeszcze tu nie mieliśmy, choć na brak zajęć nie narzekamy - śmieją się Regentowie. Ich młyn właśnie opuściła wycieczka uczniów miejscowej podstawówki.

- Było wspaniale, a dzieci były dosłownie zachwycone. Zwiedziły cały młyn, słuchały ciekawych opowieści o jego pracy, a pani Ania upiekła dla nich przepyszne bułeczki z wytwarzanej tu mąki. Maluchy wyszły całe białe i przeszczęśliwe. Każde dziecko dostało w prezencie worek mąki. Po drodze wymyślali co dobrego z niej upieką - mówią nauczycielki, Iwona Krzysztof i Wioletta Golec. - Tak ciekawe miejsce, i tacy gościnni, mili ludzie w naszej miejscowości to prawdziwy skarb - dodają zgodnie.

Miejsce z duszą

Senior rodu, pan Ryszard młynarzem jest od blisko pół wieku.

- Od 1966 roku. Pracował w wielu miejscach, a my kilka razy zmienialiśmy miasta i młyny. Ten jednak jest wyjątkowy, bo rodzice dzierżawili go przez kilka lat, aż do 1990 roku. Kilka lat temu przypadkowo zobaczyłem ogłoszenie, że jest na sprzedaż. Wróciliśmy tu i osiedliśmy już na dobre. Od dwóch lat mielimy mąkę i ciągle remontujemy, rozbudowujemy młyn - mówi Aleksander Regent, który poszedł w ślady ojca i po skończonych studiach jako technolog żywienia kontynuuje rodzinną tradycję. W młynie pracuje też jego siostra Małgorzata, która zajmuje się „papierkową” stroną interesu. Dobrą duszą młyna jest mama, pani Anna. - To nasze miejsce na ziemi. Razem staramy się je wciąż je ulepszać. Syn z mężem wszystko robią sami. Nie jest łatwo, bo już kilka razy wybuchały u nas pożary. W młynie o nie łatwo, wystarczy drobny kamyczek w maszynie, żeby zaiskrzyło. Gdy zapali się mąka, to wybucha jak dynamit. Dlatego musimy ciągle być na miejscu, pilnować - mówi.

Mąka na zdrowie

Budynek z cegły pochodzący z drugiej połowy XIX w. Regentowie wyposażyli w stylowe maszyny. - Mają około stu lat. Chcieliśmy, żeby wyposażenie pasowało do stylistyki całego budynku, dlatego postawiliśmy na drewno - mówi Aleksander.

Również mąka w młynie wytwarzana jest w tradycyjny sposób. - Nie ma w niej dodatków, które łatwo spotkać w masowo produkowanej mące. Producenci potrafią dodawać do niej nawet wybielającego chloru. U nas mąka jest wolna od chemii - mówią gospodarze. Ziarna do młyna dostarczają m. in. miejscowi rolnicy. A z powstałej z plonów mąki pyszny, pachnący chleb wypieka wiele lokalnych gospodyń.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3