Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Minister zdrowia Katarzyna Sójka o "Dobrym Posiłku". "Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest ważna dla procesu zdrowienia pacjentów"

OPRAC.:
Mateusz Zbroja
Mateusz Zbroja
Wideo
od 16 lat
- Zwiększyliśmy nakłady na ochronę zdrowia, wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe, ułatwiamy dostępność do świadczeń. Kolejnym zadaniem jest poprawa jakości szpitalnych posiłków, które są ważne dla procesu zdrowienia pacjentów - powiedziała we wtorek minister zdrowia Katarzyna Sójka, po tym, jak Prawo i Sprawiedliwość zaprezentowało drugi punkt swojego programu wyborczego. Zgodnie z założeniami programu NFZ ma zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.
Minister zdrowia Katarzyna Sójka o o "Dobrym Posiłku". "Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest ważna dla procesu zdro
Minister zdrowia Katarzyna Sójka o o "Dobrym Posiłku". "Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest ważna dla procesu zdrowienia". Fot. PAP/Leszek Szymański

Prawo i Sprawiedliwość zaprezentowało drugi punkt programu

PiS opublikowało we wtorek w mediach społecznościowych drugi punkt swojego programu na kolejną kadencję. To program "Dobry posiłek" dla pacjentów szpitali. Placówki mają otrzymać dodatkowe środki, a NFZ zadbać, by jakość żywienia w szpitalach była znacząco lepsza.

- Rząd PiS zwiększa sukcesywnie nakłady na ochronę zdrowia. Wdrożyliśmy nowoczesne rozwiązania cyfrowe. Ułatwiamy dostępność do opieki zdrowotnej – wyliczała szefowa MZ na konferencji prasowej w Garwolinie.

Dodała, że poprawa jakości posiłków w szpitalach jest bardzo ważna dla pacjentów i procesu ich zdrowienia.

- Dlatego rząd Prawa i Sprawiedliwości proponuje program "Dobry posiłek", który ma zabezpieczyć jakość posiłków – wskazała.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Co wykazały kontrole sanitarne?

Szefowa MZ przyznała, że "posiłki szpitalne nie zawsze spełniają oczekiwania pacjentów, nie zawsze są smaczne”.

W 2022 r. w rejestrach Państwowej Inspekcji Sanitarnej znajdowało się 1028 bloków żywienia w szpitalach, z których ponad połowa, bo 696, działała w systemie cateringowym, w oparciu o posiłki dostarczane przez firmy zewnętrzne.

Kontrole wykazały uchybienia w żywieniu pacjentów, jeśli chodzi o nieprawidłowo skomponowane jadłospisy i wymagania higieniczno-sanitarne. Zgodnie z danymi z raportu GIS „Stan sanitarny kraju w 2022 r.”, do najczęściej powtarzających się uchybień należało m.in. nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, mała różnorodność potraw i napojów, niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów, mała ilość warzyw oraz owoców, podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych i słodkich dań, a także np. duży udział produktów wysokoprzetworzonych - konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki.

Kontrole wykazywały też m.in. niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń bloku żywienia, przechowywanie i stosowanie przeterminowanych środków spożywczych do przygotowania posiłków, niezachowanie ciągłości łańcucha chłodniczego i niewłaściwe zagospodarowanie odpadów.

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Minister zdrowia Katarzyna Sójka o "Dobrym Posiłku". "Poprawa jakości posiłków w szpitalach jest ważna dla procesu zdrowienia pacjentów" - Portal i.pl

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska