MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry miód i jak odróżnić go od sztucznego, zajrzyj do naszej galerii.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry miód i jak odróżnić go od sztucznego, zajrzyj do naszej galerii. Pixabay.com/PollyDot
Miód jest naturalnym źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jednak ten kupiony w sklepie, nie zawsze będzie miał właściwości lecznicze, na które liczymy. Dzieje się tak dlatego, że niektórzy pszczelarze „fałszują” miody np. mieszając prawdziwy produkt ze sztucznym lub dokarmiając pszczoły cukrem. Czy można odróżnić miód naturalny od fałszywego? Tak – jest na to kilka sposobów. Zobacz, co od razu zdradzi podróbkę i jak UE chce chronić uczciwych pszczelarzy i konsumentów.

Spis treści

Tak fałszuje się miód. Jak rozpoznać oryginalny produkt?

Fałszowanie miodu jest bardziej powszechne, niż mogłoby się zdawać i często odbywa się już na etapie zbierania nektaru przez pszczoły. Owadom podawany jest cukier, który następnie mieszają one z miodem. Inną metodą jest podgrzewanie miodu w wysokiej temperaturze tak, aby łatwiej można było zmieszać go z syropem cukrowym. Prowadzi to do utraty cennych właściwości miodu, a nawet do wytwarzania szkodliwych substancji.

Zobacz także: Ten miód to nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik

Jak odróżnić prawdziwy miód od „podróbki”? Niektóre cechy mogą zaskakiwać. Pierwszą wskazówką, jest podejrzanie niska cena. Inne sygnały, świadczące o tym, że miód nie jest naturalny, znajdziesz w naszej galerii.

Jak rozpoznać dobry miód i jak odróżnić go od sztucznego?

Jak powstaje prawdziwy miód? Tych cech nie powinien mieć

Miód jest naturalną, słodką substancją wytwarzaną przez pszczoły z nektaru roślin, ich wydzielin lub wydzielin owadów wysysających, które następnie zostają przerabiane przez pszczoły. Istnieje wiele różnych rodzajów tego produktu, w zależności od ich pochodzenia można podzielić je na nektarowe, czyli kwiatowe, oraz spadziowe – powstające ze spadzi drzew iglastych i liściastych.
Wśród najpopularniejszych miodów nektarowych znajdują się:

  • miód lipowy – płynny, złotawy, polecany szczególnie przy przeziębieniach,
  • miód akacjowy – jasnożółty, bardzo słodki, wspomaga leczenie wrzodów i nadżerek żołądka, działa uspokajająco,
  • miód rzepakowy – ma charakterystyczną kremową konsystencję, pomocny w schorzeniach układu pokarmowego i krwionośnego oraz przy infekcjach sezonowych.

Jednym z najcenniejszych i zarazem najdroższych miodów jest nowozelandzki miód manuka, który ma wyjątkowe właściwości lecznicze.

Niestety, dość często zdarza się, że miody dostępne na sklepowych półkach to podróbki, czyli produkty syntetyczne, które nie posiadają unikalnych i charakterystycznych dla prawdziwego miodu składników. Dlatego warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne odmiany. To, co z pewnością powinno wzbudzić nasze wątpliwości co do jakości miodu to:

  • zbyt niska cena, świadczy o tym, że nie jest to wysokojakościowy miód z certyfikowanej pasieki,
  • zbyt gładka powierzchnia i lejąca się konsystencja, to sygnał, że mogła odbyć się ingerencja w strukturę miodu,
  • brak intensywnego zapachu i kwaśny posmak, także świadczą o słabej jakości produktu.

Czy nowe przepisy UE ochronią rzetelnych producentów miodu i konsumentów?

Jak informuje Apikultura – Fundacja na rzecz Ochrony Pszczół, Parlament Europejski stworzył propozycje nowych zasad, które mają na celu ograniczenie oszustw związanych z fałszowaniem miodu. Na producentów będzie nakładany obowiązek umieszczania na etykietach czytelnej informacji o kraju pochodzenia.

W przypadku miodów mieszanych będzie także wymagane podanie procentowych proporcji krajów pochodzenia. Dodatkową propozycją jest wprowadzenie identyfikacyjnego kodu umożliwiającego śledzenie pochodzenia produktu od pszczelarza.

Podczas prac nad tymi regulacjami w Parlamencie Europejskim sprawozdawca Alexander Bernhuber z Europejskiej Partii Ludowej z Austrii podkreślił, że:

Nowe przepisy zapewnią lepszą ochronę zarówno pszczelarzom, jak i konsumentom przed sfałszowanym miodem. Dzięki przejrzystemu oznakowaniu, konsumentom będzie łatwiej podejmować świadome decyzje zakupowe, co ułatwi wybór zdrowszych i bardziej lokalnych produktów.

Wejścia nowych przepisów w życie można spodziewać się po przyjęciu dyrektywy przez instytucje Unii Europejskiej. Wówczas kraje członkowskie będą miały dwa lata na ich wdrożenie. Jednak eksperci prognozują, że wprowadzenie skutecznych środków śledzenia pochodzenia produktów może zająć nawet pięć lat.

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komary - co je wabi a co odstrasza?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Miód jest podrabiany o wiele częściej niż myślisz. Jak rozpoznać fałszywy produkt z dodatkiem cukru? Nowe przepisy mogą to ułatwić - Strona Zdrowia

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska