Przez cały dzień w Winnicy Stara Wina Góra serwowano potrawy z gęsi. Gęś była dodatkowo podawana również z truflami. Wszystko z okazji Świętego Marcina. Jak zapewnił szef kuchni Winnego Dworku, gęś to mięso aromatyczne, bardzo zdrowe i delikatne w smaku, zawierające mnóstwo witamin, a przy tym zaledwie kilka procent tłuszczu w dodatku niezwykle korzystnego dla człowieka.
Co ciekawe, gęsina na polskich stołach gości już od XVII w. To mięso arystokratyczne wśród drobiu.
Kto ma chęć spróbować wybornej gęsiny ma na to szansę jeszcze w poniedziałek 11 listopada właśnie w Winnym Dworku w Górzykowie z okazji Świętego Marcina.
I jak mówi starodawne przysłowie "Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?