Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na Świętego Marcina lepsza gęś niż zwierzyna

(pij)
Gołąbki z gęsiną.
Gołąbki z gęsiną. Piotr Jędzura
Gęsina to mięso niedocenione w kraju z wielu powodów. Wzięło się z jeszcze z czasów PRL, kiedy ogłaszano, że gęś jest tłusta i niezdrowa. Mit obalono w niedzielę w Winnicy Stara Winna Góra w Górzykowie.

Przez cały dzień w Winnicy Stara Wina Góra serwowano potrawy z gęsi. Gęś była dodatkowo podawana również z truflami. Wszystko z okazji Świętego Marcina. Jak zapewnił szef kuchni Winnego Dworku, gęś to mięso aromatyczne, bardzo zdrowe i delikatne w smaku, zawierające mnóstwo witamin, a przy tym zaledwie kilka procent tłuszczu w dodatku niezwykle korzystnego dla człowieka.

Co ciekawe, gęsina na polskich stołach gości już od XVII w. To mięso arystokratyczne wśród drobiu.
Kto ma chęć spróbować wybornej gęsiny ma na to szansę jeszcze w poniedziałek 11 listopada właśnie w Winnym Dworku w Górzykowie z okazji Świętego Marcina.

I jak mówi starodawne przysłowie "Święty Marcin pije wino, wodę pozostawia młynom".

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska