1/10
Niewłaściwe przygotowywanie mięsa nie tylko źle wpływa na...
fot. 123 RF

Niewłaściwe przygotowywanie mięsa nie tylko źle wpływa na smak potrawy, ale również może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto poznać najczęstsze błędy, przy robieniu dań mięsnych i unikać ich na przyszłość.

2/10
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

3/10
Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa...
fot. Kaboompics Pexels.com

Mycie mięsa pod bieżącą wodą

Być może wyda się to dosyć kontrowersyjne, ale mycie mięsa przed jego przygotowaniem jest zbędne, a wręcz... szkodliwe! Samemu mięsu oczywiście nie zaszkodzi opłukanie pod wodą (pod warunkiem, że od razu zaczniemy je przygotowywać), ale przedmiotom, które znajdują się wokół zlewu już tak. Myjąc mięso, woda rozpryskuje się po całej kuchni i osadza się na przedmiotach wokół, a wraz z nią zanieczyszczenia i bakterie. Tymczasem wysoka temperatura podczas gotowania, smażenia czy pieczenia w zupełności poradzi sobie z drobnoustrojami znajdującymi się na jego powierzchni.

WAŻNE: Nie myjemy mięsa, które chcemy zamrozić. Woda to pożywka dla bakterii, a wraz z jej ilością proces psucia jest przyspieszony!

4/10
Posiadanie jednej deski do wszystkiego to najszybsza droga...
fot. 123 RF

Jedna deska do krojenia mięsa, warzyw, wędliny i pieczywa

Posiadanie jednej deski do wszystkiego to najszybsza droga do zatrucia pokarmowego. Bakterie, które znajdują się na mięsie, w łatwy sposób przeniosą się na inne produkty, które będziemy kroić na tej desce. A to już niewielki krok do zakażenia się salmonellą, listerią i innymi groźnymi drobnoustrojami! Bardzo trudno jest wyczyścić deskę i pozbyć się z niej bakterii. Szczeliny, które się w niej pojawiają podczas krojenia, to ciężko dostępne miejsce do wyczyszczenia, w których znajduje się realne zagrożenie dla naszego zdrowia. Najlepiej mieć oddzielną deskę do krojenia mięsa.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Utwór "Muzyka gestów" Jakuba Junga zwyciężył w Konkursie Młodych Kompozytorów

Utwór "Muzyka gestów" Jakuba Junga zwyciężył w Konkursie Młodych Kompozytorów

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Uwiodła gwiazdę F1, nawiązała romans z byłym Kardashianki i zbudowała biznes w łóżku

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Premiery gier w maju to spore zaskoczenie. Dlaczego? Sprawdź

Zobacz również

Kulturalny rozkład jazdy na końcówkę kwietnia i początek maja, oj wiele się dzieje

Kulturalny rozkład jazdy na końcówkę kwietnia i początek maja, oj wiele się dzieje

Mateusz Kieliszkowski zapisał się w księdze rekordów Guinnessa!

Mateusz Kieliszkowski zapisał się w księdze rekordów Guinnessa!