Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nakryj wielkanocny stół potrawami przygotowanymi według przepisów nadesłanych do gazety

(staw)
Fot. DiGiTouch
Serdecznie dziękujemy wszystkim autorom za nadesłane przepisy. Dzięki nim mamy kolejne pomysły jak zmienić zestaw wielkanocnych dań.

Świątecznymi pomysłami obdarowali nas Barbara Brzezicka z Iłowej, Emil Gorowy ze Świebodzina, Kornelia Szywała z Kożuchowa i Monika Grzelczak z Żar.
Nagrody przyznajemy wszystkim Czytelnikom. Otrzymają książki kucharskie i zestawy przypraw.
Zapraszamy do naszej gazetowej kuchni. Przepisy prosimy przysyłać na adres: [email protected] lub pocztą tradycyjną: Gazeta Lubuska z dopiskiem "przepisy", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra

KOTLETY GRYCZANE

Składniki: 10 dag kaszy gryczanej, szklanka płatków owsianych, bułka tarta, 2 ząbki czosnku, 15 dag startego sera żółtego, oregano, majeranek, bazylia.

Przygotowanie: kaszę gotujemy i studzimy. Płatki zalewamy wrzątkiem i łączymy z kaszą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i mieszamy. Z masy formujemy kotlety, panierujemy i smażymy. Gdy jedna strona jest już usmażona, posypujemy ją startym serem i na małym ogniu, pod przykryciem podsmażamy drugą

NA ŚNIADANIE BIAŁA W SOSIE

Składniki: 50 dag białej kiełbasy, 20 dag pieczarek, 1 łyżka mąki, 3/4 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 puszki groszku konserwowego, natka pietruszki, sól, pieprz, przyprawa Magi, tłuszcz (do smażenia).

Przygotowania: kiełbasę włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki i podsmażyć na odrobinie tłuszczu. Pod koniec oprószyć mąką dla zgęstnienia sosu, wlać śmietanę i zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem oraz Magi. Ugotowaną kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje i polać tak przygotowanym sosem pieczarkowym. Podawać z pieczywem.

WIELKANOCNY PASZTECIK RYBNY

Składniki: 2 duże świeże makrele (ok. 60 dag), 3 jaja na twardo, 1 czerstwa bułka, 1 cebula, przyprawa do ryb (1 łyżeczka), pieprz kolorowy (1 łyżeczka), sól, szczypior do dekoracji.

Przygotowania: czerstwą bułkę moczymy w wodzie. Makrelę czyścimy i filetujemy, zdejmujemy skórę, i mielimy. W misce dokładnie mieszamy: zmieloną rybę, jaja, odciśniętą bułkę, pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy przyprawy: pieprz, sól i przyprawę do ryb. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki. Po tym, czasie wyrobioną na gładko masę wkładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 1800C piekarniku około 25 min. Po ostygnięciu dekorujemy szczypiorem.

KOTLETY Z KALAFIORA

Składniki: średniej wielkości kalafior, bułka tarta, sól, pieprz, olej do smażenia.

Przygotowanie: kalafior myjemy i wkładamy na kilka minut do osolonej wody, żeby dokładnie go wyczyścić. Potem dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Zupełnie miękki odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku na 20 minut. Gnieciemy kalafior tłuczkiem na jednolita masę. Przyprawiamy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, żeby składniki się ze sobą skleiły. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, aż zrumienią się na jasnozłoty kolor.

KROKIETY Z GROCHEM

Składniki: mrożone ciasto francuskie, szklanka grochu żółtego w połówkach, cebula, kawałek imbiru ( około 5 cm ), 2 ząbki czosnku, jajo, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, kostka bulionowa, sól, pieprz, żółtko, 2 łyżki śmietany, łyżka maku.

Przygotowanie: groch opłukać, zalać dwoma szklankami wody i dodać kostkę bulionową. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż groch wchłonie cały płyn. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. Do ostudzonego grochu dodać podsmażoną cebulę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę i jajko. Dosypać bułki tartej na tyle, żeby powstała zwięzła konsystencja. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić i uformować z niej podłużne krokiety. Rozmrożone ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować, pokroić w prostokąty i zawinąć w nie masę grochową. Ułożyć krokiety na wyłożonej pergaminem blaszce. Posmarować żółtkiem rozmąconym ze śmietaną i posypać makiem. Wstawić krokiety do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni C. i piec 25 - 30 minut. Podawać na gorąco do czerwonego barszczu.

PALUSZKI Z SZYNKĄ

Składniki: kilka grubych paluszków sezamowych, kilka plastrów szynki, pęczek szczypiorku.

Przygotowanie: plastry szynki kroimy na pół i owijamy pojedyncze paluszki sezamowe. Każdy obwiązujemy szczypiorkiem i wkładamy do szklanki lub pucharka.

ROLADKI RYBNE Z WARZYWAMI

Składniki: kilo filetów rybnych, 2 marchewki, pół selera, pietruszka, 2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu, jajo, czerstwa bułka, sól, sok z cytryny, 2 ogórki kiszone, papryka czerwona, cebula, bułka tarta, olej do smażenia.

Przygotowanie: w litrze wody gotujemy płat ryby z marchewką, selerem, pietruszką, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Pozostałe filety solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Ugotowaną rybę z warzywami mielimy w maszynce. Dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę i jajko. Przyprawiamy i wyrabiamy masę. Filety rozkładamy na desce i smarujemy przygotowanym farszem. Układamy paseczki ogórka, cebuli i papryki. Każdy kawałek rolujemy i owijamy nitką lub spinamy wykałaczką. Obtaczamy w tartej bułce i smażymy na oleju.

RYBNE KULKI Z RYŻEM

Składniki: 25 dag wędzonek makreli lub piklinga, 10 dag ryżu (woreczek), czerwona papryka, ogórek kwaszony, cebula, 2 łyżki majonezu, natka pietruszki, sól, pieprz.

Przygotowanie: rybę obieramy ze skórki i ości. Cebulę drobno siekamy, mieszamy z rybą i natką pietruszki. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ogórka i oczyszczoną z nasion paprykę kroimy w kostkę. Ugotowany i ostudzony ryż łączymy z papryką, ogórkiem i majonezem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki lub na talerz, na wierz układamy kulki rybne i posypujemy natką pietruszki. Ryż można zastąpić kaszą gryczaną, a do kulek dodać pokrojone pieczarki.

SAŁATKA Z POMIDORÓW, JAJEK I SZPROTEK

Składniki: 2 puszki wędzonych szprotek w oleju, 2 duże pomidory, 3 jaja, pół pęczka natki pietruszki, 3 łyżki majonezu, liście sałaty.

Przygotowanie: ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w plasterki razem z pomidorami. Na umytych liściach sałaty ułożyć kolejno plasterki pomidorów, jajek oraz szprotki. Ozdobić sałatkę majonezem i posypać pietruszką.

SAŁATKA Z SEREM - WIELKANOCNA

Składniki: 2 grejpfruty, kostka sera żółtego, 3 łyżki oleju, 6 łodyg sera naciowego, papryka żółta, 6 liści kapusty pekińskiej, 3 łyżki mieszanki ziół (majeranek, mięta, rumianek).

Przygotowanie: grejpfruta obrać, podzielić na cząstki i obrać z błonki. Z drugiego wycisnąć sok i rozrobić w nim zioła z olejem. Seler pokroić w plasterki, a paprykę oczyścić i pokroić w paski. Kapustę drobno posiatkować i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu dodać poszatkowany ser żółty.

JAJECZNE PIEROŻKI

Składniki: 5 jajek na twardo, 2 cebule, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, pieprz (szczypta).

Przygotowanie: ugotowane i ostudzone jaja rozdrabniamy widelcem. Cebulę i szczypior drobno kroimy. Wszystko mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem napełniamy kółka lub kwadraty wycięte z ciasta francuskiego. Zlepiamy, układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy około 15 minut w 200 stopniach C. Podawać na ciepło lub zimno, najlepsze z sosem śmietanowo-chrzanowym (tj. wymieszać ½ szklanki gęstej śmietany, 2 łyżki chrzanu, łyżka octu, pół łyżeczki cukru, sól i pieprz).

KARCZEK PIECZONY Z CZOSNKIEM

Składniki: 1 karczek, czosnek (główka), sól zmiękczająca mięso, 3 łyżki miodu, przyprawa do mięsa.
Przygotowanie: najpierw trzeba przygotować marynatę: zmieszać miód, 3 ząbki czosnku, sól i przyprawę do mięsa. Karczek naszpikować pozostałym czosnkiem, natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, zawinąć w folię spożywczą włożyć do lodówki na 24 godziny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć karczek do rękawa i piec 1,5 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska