1/8
Szpinak na talerzu to jedna z propozycji
fot. Vira/mmgorzow.pl

Szpinak na talerzu to jedna z propozycji

2/8
Składniki (porcja dla 4 osób):...
fot. zaciszekuchenne/mmnowasol.pl

Zupa z pieczonym łososiem

Składniki (porcja dla 4 osób):
* 300 g surowego łososia norweskiego
*100 g suszonych pomidorów
*włoszczyzna ( u mnie biała część pora, 1 pietruszka, pół selera, 2 marchewki)
*1,5 l bulionu warzywnego
*2 średnie ziemniaki
*1 ząbek czosnku
* 1 suszona papryczka chilli
*gałązka świeżego rozmarynu
*sól
* pieprz cytrynowy
*śmietana 18% do zabielenia
*oliwa
*1 łyżka masła
*pęczek koperku
*cytryna

Przygotowanie:
Zamarynować łososia z solą, pieprzem cytrynowym i oliwą na 2h. Włoszczyznę umyć i pokroić drobno. Na oliwie i 1 łyżce masła najpierw podsmażyć pora, dodać pozostałe warzywa, posolić. Dorzucić pokrojone na paseczki pomidory suszone (pozostawiając część do dekoracji), czosnek, rozmaryn i papryczkę chilli (ostrożnie z jej ilością). Zalać wszystko bulionem, dorzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. W tym czasie pokroić łososia w większą kostkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut, pod koniec można go przyrumienić włączając funkcję "grill". Zupę zmiksować i ewentualnie doprawić, dodać soku z cytryny wg uznania, zabielić śmietaną. Wlewać do talerzy. Na środku ułożyć kawałki pieczonego łososia, suszone pomidory pokrojone w kosteczkę i posiekany koperek. Podawać z pieczywem. Autor:zaciszekuchenne/mmnowasol.pl

3/8
Banalnie prosty do zrobienia obiad, ale jak smakuje! Ach! A...
fot. Olga Klamecka

Zaimponuj obiadem: tarta z kurczęciem

Banalnie prosty do zrobienia obiad, ale jak smakuje! Ach! A do tego jak się prezentuje...
Na ciasto potrzebujemy:
*1/4 kostki masła lub margaryny (ja preferuję masło)
*3 łyżki wody
*pół łyżki oliwy
*1 szklanka mąki

Na spód do tarty jest wiele przepisów, ten na blaszkę do tarty o średnicy 27 cm wychodzi kruchutki i bardzo cieniutki. jeśli wolicie grubsze ciasto, zwiększcie ilość każdego składnika o połowę.
Co robimy z tymi składnikami? Zwyczajnie je wyrabiamy. Ciasto ma być dość ciągliwe, ale przy próbie wałkowania ma się "kruszyć" - wtedy jest odpowiednie.
"Wyklejamy" rekami blaszkę do tarty tak, żeby było w miarę równo i nakłuwamy wszędzie widelcem.

Do farszu potrzebujemy:
*1 filet z kurczaka
*kubek śmietany
*zioła jakie lubimy, sól, pieprz
*kilka plasterków wędzonego boczku

To moja wersja ze zdjęć. Zrobiłam troszkę wzorując się na sosie carbonara (tam oczywiście śmietany nie uświadczymy w takich ilościach, ale smak jest dość podobny, a ja nie miałam pod ręką nic ciekawszego), ale wy możecie dodać brokuły, możecie zamiast śmietany dać puszkę pomidorów czy co tam zechcecie.

Kurczaczka kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na rumiano. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy bez tłuszczu pokrojony w małą kosteczkę boczek aż będzie naprawdę wysmażony. Odstawiamy na bok.
Gdy kurczaczek się zrumieni, zestawiamy patelnię z ognia, czekamy chwilę i zalewamy całość śmietaną, mieszając. Doprawiamy do smaku.
Wylewamy kurczę w sosie na nasze ciasto w blaszce, dodajemy boczek. Całość ja posypałam gruba startym żółtym serem. Zapiekamy około 30 minut w temperaturze między 180-200 stopni.

4/8
Składniki dla dwóch głodnych osób:...
fot. Olga Klamecka

Kulinarne dzieło sztuki: kurczak w cieście francus

Składniki dla dwóch głodnych osób:
* 2 piersi z kurczaka
* gotowy płat ciasta francuskiego (przygotowanie ciasta zajmuje mnóstwo czasu, a gotowe francuskie dostaniecie w każdym supermarkecie za ok. 4 zł)
* przyprawy (jakie kto lubi - ja dodaję chilli, oregano, bazylię, sól i pieprz)
* trochę sera żółtego

Przygotowanie:
Najpierw okrawamy te brzydkie części piersiaków (żyłki, tłuszczyk itp.), myjemy i suszymy. Następnie intensywnie nacieramy wszystkimi przyprawami. [Uwaga: nie dajemy oleju! Mięsko puści sok i gwarantuję, że nie będzie suche :)] następnie układamy na rozwiniętej połowie płata ciasta. Na samym środku. Boki ciasta przecinamy w ok. centymetrowe paski (patrz: zdjęcia). Na kurczaku możemy ułożyć plasterki sera żółtego, ale można puścić wodze fantazji: ja dawałam podsmażony szpinak z czosnkiem, pieczarki, paprykę... Co kto lubi! I zaczynamy nasze zawijanie. Na przemian układamy paski ciasta na kurczęciu (pamiętajmy, by robić niewielkie odstępy - musi być miejsce ujścia pary). I tak na przemian aż cała pierś będzie zawinięta. Gdy skończymy, smarujemy po wierzchu ciasto rozbełtanym jajkiem, żeby ciasto pięknie się błyszczało i rumieniło.
Wykładamy nasze zawiniątka na papier do pieczenia ułożony na blasze i wkładamy na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni.
Ja w między czasie ugotowałam niesamowicie pyszny makaron z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i ziołami (do kupienia w Lidlu). Ugotowany przełożyłam go garnuszka i zalałam śmietanką 30%. Ciągle mieszając na małym ogniu makaron ze śmietanką dorzuciłam trójkącik serka topionego z oliwkami. Kiedy się rozpuścił całkowicie, makaron był gotowy. Wtedy tylko myk! - upieczone piersiątko na talerz, do tego makaronik i mamy przepyszny obiad. Do tego można zrobić sałatkę albo po prostu przyozdobić świeżymi ziołami. Mój mąż nie jest niestety sałatkożerny więc na zdjęciach szczególnych ozdób zielonych brak, ale u mnie na talerzu uzupełnieniem jest pomidorek :)

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Wraca żużlowy klasyk. Falubaz Zielona Góra jedzie do Leszna!

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha