Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ocet jabłkowy dietetycznym hitem. Właściwości, przeciwwskazania, odchudzanie, przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

red.
Ocet jabkowy można dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością
Ocet jabkowy można dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością Urszula Baumann
O occie jabłkowym od jakiegoś czasu jest głośno. Zanim jednak po niego sięgniemy, warto sprawdzić, jakie ma właściwości i jak go stosować. Czy rzeczywiście jest cudownym eliksirem? Jakie są przeciwwskazania i kiedy może nam zaszkodzić.

Zobacz wideo: 7 korzyści wynikających z jedzenia jabłek

wideo: Agencja TVN
Ocet jabłkowy znany jest od stuleci. Już 5 tysięcy lat przed naszą erą jego lecznicze właściwości wykorzystywali Babilończycy. Swój rozkwit przeżył w średniowieczu, miał ułatwiać trawienie ciężkich i tłustych potraw. W Polsce na długie lata zapomniano o tej odmianie octu. Ostatnio jednak zrobiło się o nim głośno.

Jak powstaje ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy produkowany jest oczywiście z jabłek. Najlepszy jest bez żadnych dodatków, w naturalnej postaci i niepasteryzowany. Taki „żywy” ocet można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Produkują je m.in. niektóre gospodarstwa ekologiczne. Można też przygotować go w domu.

Właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest źródłem wielu minerałów i witamin. Zawiera m.in.:

  • potas
  • sód
  • fluor
  • żelazo
  • fosfor
  • miedź
  • witaminę A
  • witaminy z grupy B, C, E, P
  • bioflawonidy
  • pektyny
  • kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.

Przypisuje mu się wiele leczniczych właściwości. Nie wszystkie zostały potwierdzone naukowo, jednak ocet jabłkowy w niektórych sytuacjach okazuje się być pomocny.

ocet jabłkowy właściwości, ocet jabłkowy przepis
Do produkcji octu najlepiej użyc jabłek ekologicznych, prosto z sadu Urszula Baumann

Oto niektóre właściwości i zastosowania octu jabłkowego:

  • woda z niewielkim dodatkiem octu doskonale gasi pragnienie
  • poprawia trawienie. Zaleca się wypić szklankę wody z łyżką octu 15 minut przed posiłkiem. Taki napój pobudza wydzielanie soków trawiennych
  • pozytywnie wpływa na układ krążenie, zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • pomaga w walce z bólem gardła i w przypadku infekcji
  • wzmacnia odporność
  • działa na organizm odkwaszająco
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pomaga zwalczyć zgagę
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • reguluje pracę jelit
  • łagodzi alergie
  • obniża zły cholesterol
  • wspomaga odchudzanie, ale nie jest jedna to cudowny środek. Bez zdrowej diety i aktywności fizycznej trudno o zadowalające efekty.

Kosmetyki z na bazie octu

Ocet jabłkowy znajduje także zastosowanie w kosmetologii. Preparaty przygotowane na bazie octu pomagają:

  • pozbyć się łupieżu
  • pozbyć się przebarwień skóry
  • zwalczyć trądzik.

Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Tradycyjnie był wykorzystywany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania. Tak jak każdy ocet doskonale rozpuszcza kamień. Można więc wykorzystać go do wyczyszczenie czajnika czy do usunięcia kamienia z umywalki, baterii, wanny.

Ocet jabłkowy – efekty uboczne

Należy pamiętać, aby nie przekraczać ustalonej dawki. Nadmierne stosowanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Nigdy nie należy pić samego octu,. Może on:

  • rozpuścić szkliwo
  • poparzyć przełyk
  • podrażnić skórę

Dlatego zawsze należy rozcieńczyć go w wodzie, w proporcjach: jedna szklanka wody lub więcej i jedna łyżka octu. Dziennie można spożyć maksymalnie 2 łyżki octu. Pamiętajmy, że pity w nadmiarze wypłukuje minerały, osłabia zęby i kości, może zbyt mocno obniżyć poziom cukru we krwi.

Długotrwałe przyjmowanie octu jabłkowego może spowodować niedobór potasu we krwi. Dlatego zalecane jest robienie przerw.
Ze spożywania octu powinny zrezygnować osoby o wrażliwym żołądku i mające problem z wątrobą. Osoby, które mają cukrzycę, powinny skonsultować się z lekarzem.

ocet jabłkowy właściwości, ocet jabłkowy przepis
Ocet jabkowy można dostać m.in. w sklepach ze zdrową żywnością Urszula Baumann

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. dojrzałe antonówki, czy papierówki, sprawdzą się też inne gatunki. Najlepiej, gdyby były z uprawy ekologicznej, niepryskane. Lepiej kupować je na targowisku niż w supermarketach)
  • 1,5 l wody
  • 3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru.

Wykonanie:

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na drobne plasterki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
  2. Włóż rozdrobnione jabłka do wyparzonego słoja, najlepiej szerokiego. Zalej owoce przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem cukru
  3. Słój przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką, załóż gumkę recepturkę lub zawiąż sznurek i postaw w ciepłym i przyciemnionym miejscu. Temperatura nie powinna być niższa niż 20 st. C i wyższa niż 26 st. C.
  4. Codziennie mieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką, wcześniej wyparzoną. Ważna jest, aby jabłka nie wystawały z wody, bo wtedy zaczną pleśnieć. Można wypływające owoce przycisnąć talerzykiem, ważne, żeby nie był on zbyt duży i nie odciął dopływu powietrza. Gdy jabłka zaczną fermentować, pojawi się piana.
  5. Fermentacja potrwa 2-3 tygodnie. Gdy piana zniknie i owoce przestana wypływać na wierzch należy przecedzić zawartość słoja przez sitko. Słój dobrze umyj i wlej do niego płyn. Przykrój słój ściereczką i załóż gumkę recepturkę. Odstaw do ciemnego i ciepłego miejsca.
  6. W słoju rozpocznie się fermentacja octowa, która potrwa od 2 do 4 tygodni.
  7. Po tym czasie na powierzchni powinna się zacząć tworzyć śliska zawiesina. To tak zwana matka octowa.
  8. Ocet jest gotowy, gdy zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Wtedy usuwamy matkę i przelewamy ocet do ciemnych butelek.
  9. W butelkach też może się tworzyć matka octowa. Są to dobre bakterie i świadczą o jakości octu.
  10. Butelki na początku dobrze zamknąć lekko korkiem. Zdarza się bowiem, że zbyt szybko przelany ocet jeszcze dojrzewa i wysadza korek. Wtedy można go na kilka dni przykryć gazą i potem zamknąć butelki już na dobre.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska