Zobacz wideo: 7 korzyści wynikających z jedzenia jabłek
wideo: Agencja TVN
Ocet jabłkowy znany jest od stuleci. Już 5 tysięcy lat przed naszą erą jego lecznicze właściwości wykorzystywali Babilończycy. Swój rozkwit przeżył w średniowieczu, miał ułatwiać trawienie ciężkich i tłustych potraw. W Polsce na długie lata zapomniano o tej odmianie octu. Ostatnio jednak zrobiło się o nim głośno.
Jak powstaje ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy produkowany jest oczywiście z jabłek. Najlepszy jest bez żadnych dodatków, w naturalnej postaci i niepasteryzowany. Taki „żywy” ocet można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością. Produkują je m.in. niektóre gospodarstwa ekologiczne. Można też przygotować go w domu.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy jest źródłem wielu minerałów i witamin. Zawiera m.in.:
- potas
- sód
- fluor
- żelazo
- fosfor
- miedź
- witaminę A
- witaminy z grupy B, C, E, P
- bioflawonidy
- pektyny
- kwasy: mlekowy, cytrynowy i octowy.
Przypisuje mu się wiele leczniczych właściwości. Nie wszystkie zostały potwierdzone naukowo, jednak ocet jabłkowy w niektórych sytuacjach okazuje się być pomocny.
Oto niektóre właściwości i zastosowania octu jabłkowego:
- woda z niewielkim dodatkiem octu doskonale gasi pragnienie
- poprawia trawienie. Zaleca się wypić szklankę wody z łyżką octu 15 minut przed posiłkiem. Taki napój pobudza wydzielanie soków trawiennych
- pozytywnie wpływa na układ krążenie, zmniejsza ryzyko miażdżycy
- pomaga w walce z bólem gardła i w przypadku infekcji
- wzmacnia odporność
- działa na organizm odkwaszająco
- reguluje ciśnienie krwi
- pomaga zwalczyć zgagę
- reguluje poziom glukozy we krwi
- reguluje pracę jelit
- łagodzi alergie
- obniża zły cholesterol
- wspomaga odchudzanie, ale nie jest jedna to cudowny środek. Bez zdrowej diety i aktywności fizycznej trudno o zadowalające efekty.
Kosmetyki z na bazie octu
Ocet jabłkowy znajduje także zastosowanie w kosmetologii. Preparaty przygotowane na bazie octu pomagają:
- pozbyć się łupieżu
- pozbyć się przebarwień skóry
- zwalczyć trądzik.
Ocet jabłkowy ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Tradycyjnie był wykorzystywany do czyszczenia powierzchni i ich odkażania. Tak jak każdy ocet doskonale rozpuszcza kamień. Można więc wykorzystać go do wyczyszczenie czajnika czy do usunięcia kamienia z umywalki, baterii, wanny.
Ocet jabłkowy – efekty uboczne
Należy pamiętać, aby nie przekraczać ustalonej dawki. Nadmierne stosowanie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.
Nigdy nie należy pić samego octu,. Może on:
- rozpuścić szkliwo
- poparzyć przełyk
- podrażnić skórę
Dlatego zawsze należy rozcieńczyć go w wodzie, w proporcjach: jedna szklanka wody lub więcej i jedna łyżka octu. Dziennie można spożyć maksymalnie 2 łyżki octu. Pamiętajmy, że pity w nadmiarze wypłukuje minerały, osłabia zęby i kości, może zbyt mocno obniżyć poziom cukru we krwi.
Długotrwałe przyjmowanie octu jabłkowego może spowodować niedobór potasu we krwi. Dlatego zalecane jest robienie przerw.
Ze spożywania octu powinny zrezygnować osoby o wrażliwym żołądku i mające problem z wątrobą. Osoby, które mają cukrzycę, powinny skonsultować się z lekarzem.
Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis na ocet jabłkowy domowej roboty
Składniki:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek (np. dojrzałe antonówki, czy papierówki, sprawdzą się też inne gatunki. Najlepiej, gdyby były z uprawy ekologicznej, niepryskane. Lepiej kupować je na targowisku niż w supermarketach)
- 1,5 l wody
- 3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru.
Wykonanie:
- Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na drobne plasterki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
- Włóż rozdrobnione jabłka do wyparzonego słoja, najlepiej szerokiego. Zalej owoce przegotowaną i ostudzoną wodą z dodatkiem cukru
- Słój przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką, załóż gumkę recepturkę lub zawiąż sznurek i postaw w ciepłym i przyciemnionym miejscu. Temperatura nie powinna być niższa niż 20 st. C i wyższa niż 26 st. C.
- Codziennie mieszaj zawartość słoika drewnianą łyżką, wcześniej wyparzoną. Ważna jest, aby jabłka nie wystawały z wody, bo wtedy zaczną pleśnieć. Można wypływające owoce przycisnąć talerzykiem, ważne, żeby nie był on zbyt duży i nie odciął dopływu powietrza. Gdy jabłka zaczną fermentować, pojawi się piana.
- Fermentacja potrwa 2-3 tygodnie. Gdy piana zniknie i owoce przestana wypływać na wierzch należy przecedzić zawartość słoja przez sitko. Słój dobrze umyj i wlej do niego płyn. Przykrój słój ściereczką i załóż gumkę recepturkę. Odstaw do ciemnego i ciepłego miejsca.
- W słoju rozpocznie się fermentacja octowa, która potrwa od 2 do 4 tygodni.
- Po tym czasie na powierzchni powinna się zacząć tworzyć śliska zawiesina. To tak zwana matka octowa.
- Ocet jest gotowy, gdy zaczniemy wyczuwać charakterystyczny zapach. Wtedy usuwamy matkę i przelewamy ocet do ciemnych butelek.
- W butelkach też może się tworzyć matka octowa. Są to dobre bakterie i świadczą o jakości octu.
- Butelki na początku dobrze zamknąć lekko korkiem. Zdarza się bowiem, że zbyt szybko przelany ocet jeszcze dojrzewa i wysadza korek. Wtedy można go na kilka dni przykryć gazą i potem zamknąć butelki już na dobre.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?