Dziś publikujemy kilka przepisów, które do nas nadesłała.
Ogórki kanadyjskie
Składniki:
Na zalewę: 3 l wody, 1,5 szklanki soli
Przygotowanie:
Warzywa pokroić. Zalać solanką na 3,5 godz. Odcedzić. Odlać solankę. Ugotować zalewę octową (2,5 szklanki wody; 3,5 szklanki cukru; 7 szklanek wody; 2 łyżeczki kolendry; 2 łyżeczki gorczycy). Zimną zalewą octową zalać warzywa. Gotować w słoikach 10 min.
Placuszki z cukini
Składniki:Na sos:
Przygotowanie:
Cukinie zetrzeć. Mocno odcisnąć. Dodać jaja, łyżkę oleju, proszku, doprawić. Dodać mąki (ile zbierze) i wymieszać. Do garnka wlać olej. na gorący kłaść łyżką ciasto, lekko zarumienić, kłaść do miski. Składniki sosu wymieszać i macać w tym placuszki.
Powidła ze śliwek
Składniki:Przygotowanie: do garnka wlać ocet. Na to wsypać śliwki. Dodać cukru i znowu śliwek. Postawić garnek na małym ogniu i gotować trzy dni. Nie wolno w ogóle ruszać garnkiem ani przestawiać ani mieszkać.
Jak już jest wszystko gotowe, wymieszać, zlać do słoików i zagotować.
Nalewka wiśniowa
Składniki:Przygotowanie: Wiśnie i liście gotować w wodzie. Przecedzić. Dodać cukier i kwasek. Zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Dodać trochę spirytusu. Wlać do butelki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?