Ostrzeżenie GIS z 18.11: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

Newsroom 360
Newsroom 360
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij:
Uwaga, w czwartek, 18.11 GIS wydało nowe ostrzeżenie - Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych. Aby chronić siebie i bliskich, przeczytaj je dokładnie. Pamiętaj, że ostrzeżenia GIS dotyczą zawsze określonych produktów lub ich partii, dlatego zwróć uwagę na te informacje.

Ostrzeżenie GIS 18.11

Zagrożenie

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu

Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L

  • Numer partii: POW12 20.11
    Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
    Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
    Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
    Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
    Zdjęcia produktu:

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Zakład pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Zakład w ramach prowadzonej kontroli wewnętrznej dotychczas nie stwierdził niezgodności, zarówno w procedurach higienicznych jak i badaniach laboratoryjnych.
Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

To powinno Cię zainteresować

Czym są ostrzeżenia GIS?

Główny Inspektorat Sanitarny to jednostka zajmująca się nadzorowaniem i kierowaniem działaniami mającymi na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem GIS-u jest m.in. informowanie o niebezpiecznych dla życia lub zdrowia produktach dostępnych w sprzedaży.

Ostrzeżenia GIS pojawiają się zawsze, gdy spożywanie lub stosowanie jakiegos produktu może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia konsumentów. Warto dokładnie zapoznać się z treścią każdego ostrzeżenia, aby uniknąć przykrych konsekwencji.

Dane pochodzą ze stron Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Okazje

Ruszyły zapisy na trzecie szczepienie dla młodzieży

Wideo

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS z 18.11: Stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie