Konkurs kulinarny:**Greckie klimaty w Twojej kuchni**
Tarta Grecji warta
Składniki na ciasto:
300 gramów mąki pszennej,
150 gramów masła,
2 łyżki wody,
1 jajko.
Składniki na nadzienie:
500 gramów szpinaku
300 gramów sera feta,
1 słoik suszonych pomidorów
4 łyżki jogurtu greckiego,
3 jajka,
1 ząbek czosnku,
pieprz,
sól,
gałka muszkatołowa.
Dekoracja:
150 gramów sera żółtego,
50 gramów pestek dyni uprażonych na patelni.
Wykonanie tarty:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie wyłożyć nim blachę do tarty, nakłuć widelcem i zapiekać w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Rozmiażdżony ząbek czosnku podsmażyć na patelni, następnie dodać szpinak oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Kiedy szpinak wystygnie dodać 4 łyżki jogurtu greckiego oraz 3 rozbełtane wcześniej jajka i wymieszać. Ser feta oraz suszone pomidory pokroić w kostkę.
Na podpieczone ciasto wykładamy suszone pomidory, następnie dodajemy ser feta, a całość zalewamy masą szpinakowo-jajeczną.
Żółty ser pokrojony w paski układamy koliście na przemian z prażonymi pestkami dyni. Tak przygotowaną tarte wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
Przepis został przesłany na nasz konkurs "Greckie klimaty w Twojej kuchni". Do 20 lipca czekamy na Wasze przepisy wraz ze zdjęciami. A pięć najciekawszych nagrodzimy koszami tygodnia greckiego Lidl. Swoje propozycje możecie przesyłać na mail: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?