Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniczki falubazowe (przepis)

(mc)
Pierniczki można udekorować kolorowym lukrem według własnego pomysłu
Pierniczki można udekorować kolorowym lukrem według własnego pomysłu Dorota Kowalczuk-Krzywda
Podajemy przepis nadesłany przez panią Dorotę, na oryginalne pierniczki, które możecie wykonać w domu.

Składniki na pierniczki:
- 125 g miodu
- 125 g cukru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki: mielonych goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru (lub 2 łyżeczki przyprawy do piernika) oraz kilka kropli olejku migdałowego
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g mąki
UWAGA - jest to mała porcja ciasta.
Do ciasta można wg uznania dodać również inne przyprawy korzenne.

Sposób przygotowania:
Podgrzać miód z cukrem i masłem - ostudzić. Dodać jajko, przyprawy - wymieszać. Przesiać mąkę, wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie zagnieść masę miodową. Masę odstawić na 2-3 dni do chłodnego miejsca (lodówka, piwnica).
Ciasto podziel na części, zagnieć i rozwałkuj na około 0,5 cm, wtedy są grubsze pierniki i bardziej miękkie po upieczeniu. Ciasteczka - pierniczki ułóż na blasze i piecz 10 minut w 180 stopniach lub na termoobiegu 13 min w 150 stopniach. Po upieczeniu pierniki są mięciutkie, ale kiedy wystygną, kamienieją. Trzeba włożyć je do puszki metalowej i po kilku dniach możemy już jeść albo pobawić się w ozdabianie.

Składniki na lukier:
- 1 białko
- 15 dkg cukru pudru
- kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Białko z cukrem pudrem utrzyj na białą masę. Dodaj kilka kropli soku z cytryny i wymieszaj. Do kilku miseczek włóż po 2 łyżki lukru i wymieszaj z barwnikami np. żółty, zielony, czerwony itp. Lukier przełóż do rękawów cukierniczych i wykonaj zdobienie na pierniczkach.
Smacznego.
Dorota Kowalczuk-Krzywda

KONKURS

Do końca maja czekamy na Wasze przepisy na dania w barwach klubowych. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy! Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska