1/4
Masło - 250g...
fot. Pixabay

Co potrzebujemy?

Masło - 250g

Cukier puder – 300g

Miód - 550g

Mleko - 120g

Jajka – 3szt L

Mąka pszenna - 1kg

Sól - pół łyżeczki

Przyprawa do piernika – 60g

Soda oczyszczona – 15g

Wanilia - łyżeczka ekstraktu lub ziarna z jednej laski

2/4
W garnuszku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) masło, miód i...
fot. Pixabay

Jak przygotować piernik staropolski?

W garnuszku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) masło, miód i cukier do rozpuszczenia składników. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i odstawiamy do wystudzenia.

Masę przekładamy do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto.

W szklance mieszamy mleko z solą i sodą i dodajemy do wystudzonej miodowej masy.

Dodajemy jajka i delikatnie łączymy, następnie dodajemy przesianą partiami mąkę pszenną.

Wszystko dokładnie wyrabiamy, ręcznie lub za pomocą miksera.

3/4
Ciasto przekładamy do naczynia, w którym będzie mogło...
fot. Pixabay

Teraz tylko czekamy!

Ciasto przekładamy do naczynia, w którym będzie mogło dojrzewać do świąt. Ważne, żeby było ono szklane! Sprawdzi się także kamionka. Piernik przykrywamy ściereczką i chowamy do lodówki tak, aby mogło oddychać i pracować przez te kilka tygodni.

Piernik może dojrzewać nawet 5-6 tygodni. Ale nawet 2 wystarczą, żeby nabrał niesamowitego aromatu. Za pieczenie zabieramy się kilka dni przed świętami.

Piernik po wyjęciu z lodówki będzie twardy, warto więc wyciągnąć go chwilę wcześniej, żeby zyskał temperaturę pokojową.

4/4
Z tej porcji ciasta wyjdą trzy spore pierniki. Z jednej z...
fot. Pixabay

Tydzień do Bożego Narodzenia – zaczynamy piec!

Z tej porcji ciasta wyjdą trzy spore pierniki. Z jednej z trzech części możemy zrobić pierniczki. Dwie kolejne przygotować tradycyjnie i poczęstować rodzinę albo ostatni wypiec dopiero przed Sylwestrem.

Każdą część piernika wałkujemy tak, aby uzyskać w miarę równy prostokąt wielkości naszej blachy do piekarnika. I wypiekamy na papierze do złotego koloru zwykle około 18-20 minut w 180 stopniach (pierniczki połowę tego czasu).

Wystudzony piernikowy blat dzielimy na trzy równe części i składamy przekładając powidłami śliwkowymi.

Ciasto przykrywamy papierem, obciążamy i chowamy do lodówki na kilka dni, aby zmiękło. Czekoladową polewę warto zrobić dopiero w Wigilię.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Przejdź na i.pl

Polecamy

Gorzowski Festiwal Nauki. Było smoothie na rowerze i mnóstwo innych atrakcji!

Gorzowski Festiwal Nauki. Było smoothie na rowerze i mnóstwo innych atrakcji!

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Zobacz również

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia