Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Piernik staropolski - to już czas, żeby pomyśleć o świętach i przygotować ciasto z przepisu naszych babć!

Joanna Niedziela
Joanna Niedziela
Masło - 250g Cukier puder – 300g  Miód - 550g Mleko - 120g Jajka – 3szt L Mąka pszenna - 1kg Sól - pół łyżeczki Przyprawa do piernika – 60g Soda oczyszczona – 15g  Wanilia - łyżeczka ekstraktu lub ziarna z jednej laski
Masło - 250g Cukier puder – 300g Miód - 550g Mleko - 120g Jajka – 3szt L Mąka pszenna - 1kg Sól - pół łyżeczki Przyprawa do piernika – 60g Soda oczyszczona – 15g Wanilia - łyżeczka ekstraktu lub ziarna z jednej laski Pixabay
Do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze kilka tygodni, ale to właśnie teraz jest idealny moment, żeby przygotować ciasto na długo dojrzewający piernik staropolski. W tym przepisie kluczowy jest czas, bo to dzięki niemu uzyskamy niesamowity smak i aromat i już nigdy nie spojrzymy na piernik tak samo.

Staropolska historia

Intensywny aromat przypraw i charakterystyczny korzenny smak to nierozerwalna część świąt. Warto jednak sięgnąć do przepisów naszych babć i docenić piernik staropolski. Tradycja pieczenia i zdobienia pierników przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, jednak w tym czasie przepisy zostały modyfikowane i dopasowywane do aktualnych czasów. Wzrastające tempo życia i półprodukty dostępne na wyciągnięcie ręki spowodowały, że dziś atrakcyjne dania to te, które jesteśmy w stanie przygotować w pół godziny między obowiązkami.

Piernik jest ciastem, który od wielu dekad istnieje w kulturze, niektórzy doszukują się jego początków nawet w antycznym Rzymie, kiedy to wypiekano miodowe placki. Świąteczny czas sprzyja chwili zatrzymania i choć prezentowa gorączka często pochłania naszą energię, to o staropolskim pierniku warto pomyśleć już dziś, a przed świętami tylko wrzucić go do piekarnika.

Przyprawy korzenne

Piernik zawdzięcza swój cały aromat przyprawom korzennym. W sklepach dostępne są gotowe mieszanki, ale możemy je także przygotować samodzielnie w młynku. Zazwyczaj znajdują się w niej:

  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • kardamon
  • pieprz
  • anyż

Sprawdź przepis w galerii!

Masło - 250g Cukier puder – 300g  Miód - 550g Mleko - 120g Jajka – 3szt L Mąka pszenna - 1kg Sól - pół łyżeczki Przyprawa do piernika – 60g Soda oczyszczona – 15g  Wanilia - łyżeczka ekstraktu lub ziarna z jednej laski

Piernik staropolski - to już czas, żeby pomyśleć o świętach ...

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska