Staropolska historia
Intensywny aromat przypraw i charakterystyczny korzenny smak to nierozerwalna część świąt. Warto jednak sięgnąć do przepisów naszych babć i docenić piernik staropolski. Tradycja pieczenia i zdobienia pierników przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, jednak w tym czasie przepisy zostały modyfikowane i dopasowywane do aktualnych czasów. Wzrastające tempo życia i półprodukty dostępne na wyciągnięcie ręki spowodowały, że dziś atrakcyjne dania to te, które jesteśmy w stanie przygotować w pół godziny między obowiązkami.
Piernik jest ciastem, który od wielu dekad istnieje w kulturze, niektórzy doszukują się jego początków nawet w antycznym Rzymie, kiedy to wypiekano miodowe placki. Świąteczny czas sprzyja chwili zatrzymania i choć prezentowa gorączka często pochłania naszą energię, to o staropolskim pierniku warto pomyśleć już dziś, a przed świętami tylko wrzucić go do piekarnika.
Przyprawy korzenne
Piernik zawdzięcza swój cały aromat przyprawom korzennym. W sklepach dostępne są gotowe mieszanki, ale możemy je także przygotować samodzielnie w młynku. Zazwyczaj znajdują się w niej:
- cynamon
- goździki
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- pieprz
- anyż
Sprawdź przepis w galerii!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?