1/4
Jak rośnie pigwa?
2/4
Kwitnąca pigwa
3/4
Owoc pigwy
4/4
Szybki przepis na dżem z pigwy
Owoce dokładnie opłucz i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na cząstki, usuwając nasienne wnętrza, a później rozdrobnij na kawałki o wymiarach około 2 centymetrów. Przygotowane kawałki owoców umieść w dużym garnku o grubym, nieprzywierającym dnie. Zalej owoce wodą i posyp cukrem w proporcji 1:1:1. Całość doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień tak, aby owoce jedynie lekko bulgotały i gotuj je pod przykryciem przez około 50 minut. Marmoladę wystarczy zamieszać raz, po upływie 10 minut gotowania, używając najlepiej drewnianej łyżki. Jeśli zauważysz, że marmolada zaczyna przywierać do garnka, to warto kontrolować ją częściej.