Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pigwa to niedoceniony superfood. Zdrowotne właściwości zaskakują, szczególnie w okresie przeziębień

Joanna Niedziela
Joanna Niedziela
Pigwa, to mało znany a smakowity i zdrowy owoc, który jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Sezon na pigwę zbliża się wielkimi krokami a na sklepowych półkach dostępny jest tylko przez krótki czas, dlatego warto dowiedzieć się jak więcej o jego właściwościach i zastosowaniach w kuchni.

Pigwa a pigwowiec

Pigwę i pigwowca traktujemy jako synonimy a zasadniczo to dwie różniące się od siebie rośliny. Obie pochodzą z Azji, ale Pigwa to drzewo o owocach wielkości jabłka a Pigwowiec to niewielki krzew owocowy – o małych, twardych owocach.
Owoce pigwy są większe i mają podłużny kształt. Ich skórka jest szorstka i twarda a miąższ surowy, dlatego często wykorzystuje się go do przetworów kulinarnych. Pigwowiec za to ma owoce mniejsze, bardziej okrągłe z gładką skórką. Dobrze smakują też na surowo.
Pigwa ma wyjątkowy smak, który jest trudny do porównania z innymi owocami. Jest ona lekko kwaśna i gorzka, co sprawia, że idealnie nadaje się do różnych zastosowań w kuchni. Pigwa jest częstym dodatkiem do dań mięsnych, dżemów, syropów zimowych i kompotów.

Polska cytryna

Spopularyzowanie pigwowca w Europie a co za tym idzie - w Polsce doprowadziło do tego, że często gości on w naszych ogrodach. Kuszące są nie tylko jego piękne kwiaty w okresie kwitnienia, ale też ogromna ilość witaminy C w jego owocach. Pigwa do herbaty z powodzeniem zastąpi cytrynę.

Kwitnąca pigwa
Pixabay

Właściwości odżywcze pigwy

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, pigwa wpływa na zwiększenie ogólnej odporności organizmu. Dlatego polecana jest w okresie jesienno-zimowym, aby wspomóc organizm podczas przeziębienia. Oprócz tego pigwa zawiera również witaminy B, A oraz kwas foliowy, wspierający organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych.
Dzięki zawartości pektyn, pigwa zawiera także sporo błonnika, który ma za zadanie wspomóc procesy trawienia oraz oczyszczać organizm z toksyn.

Oto przepis na szybki dżem z pigwy

Pigwa to niedoceniony superfood. Zdrowotne właściwości zaska...

Perełka wśród jesiennych owoców

Sezon na pigwę, choć krótki, to doskonała okazja, aby cieszyć się tymi wspaniałymi owocami o niedocenionym potencjale. Owoc o wyjątkowym smaku, który sprawdzi się do dań na słono i słodko. Warto włączyć go do codziennej diety, aby wspomóc organizm w sezonie częstych przeziębień. Nie zapominajmy także o jej roślinnym pięknie i dekoracyjnym charakterze w ogrodzie. Pigwa to prawdziwa perełka wśród jesiennych owoców!

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska