Polacy są w toku kuchennych rewolucji. Można na tym zbić fortunę

Zbigniew Biskupski AIP
Karolina Misztal/Polska Press
Udostępnij:
Jedni ulegli fetyszowi diety. Inni chcą imponować oryginalnymi potrawami rodzinie i znajomym. A jeszcze inni korzystają po prostu z bogactwa produktów z całego świata, które napływają do Polski, bo przysmaki kuchni śródziemnomorskich, azjatyckich czy meksykańskiej sprzedają się jak niegdyś ciepłe bułeczki. A tam gdzie nowy i niezaspokojony popyt, tam dostawcy frykasów zbijają fortunę na handlu. Swoje potrafią też zarobić - bezinwestycyjnie - blogerzy, którzy przejęli rolę promotorów nowego biznesu.

Polacy coraz chętniej eksperymentują w kuchni, są otwarci na nowe smaki oraz lubią zaskakiwać znajomych i bliskich oryginalnymi potrawami.

W naszym kraju nie brakuje miłośników gotowania, a także dobrego jedzenia. Coraz większą uwagę zwracamy na to, co jemy, a także chcemy się zdrowo odżywiać.

Polacy są w toku kuchennych rewolucji. Można na tym zbić fortunę
Wojciech Matusik/Polska Press

Poznawanie najróżniejszych zakątków świata poprzez potrawy, a także ogromna satysfakcja, gdy danie smakuje gościom, to tylko niektóre powody, dla których Polacy lubią gotować.

Nie każdy jednak posiada odpowiednie umiejętności, dzięki którym potrawa zachwyca wyglądem i smakiem.

Programy kulinarne opanowały polskie stacje telewizyjne

Najlepsi kucharze z Polski, jak i z zagranicy, a także znani i lubiani krok po kroku przedstawiają, w jaki sposób można stworzyć danie, które zachwyci bliskich. Przybliżają widzom kuchnię regionalną, śródziemnomorską, a niekiedy orientalną. Prowadzący gotują w studio, w plenerze, przemierzają dziesiątki kilometrów, aby przygotować potrawę ze składników, których nie można otrzymać w kraju. Opowiadają o zwyczajach, kulturze, ciekawych produktach, a niekiedy o historii danego kraju. Uczą Polaków gotować, a także pokazują, że gotowanie może być przyjemne i sprawia wiele radości.

Blogi kulinarne opanowały internet

Znajdziemy w nich nie tylko pomysły na ciekawe dania, ale także sposoby na ich przyrządzenie. Autorzy dzielą się swoja pasją do gotowania i inspirują do przygotowywania oryginalnych potraw. – Blogi prowadzą ludzie, którzy często rezygnują z pracy, aby w pełni oddać się zajęciom, w którym mogą się spełniać i które sprawiają im radość. Gotują z największymi polskimi kucharzami, a także angażują się w wydarzenia poświęcone gotowaniu. Chętnie testują sprzęty kuchenne, dzięki czemu można być na bieżąco z rynkowymi nowościami – tłumaczy Borys Baran, współzałożyciel firmy JustChopped.

Gotuj publicznie na żywo

Programów o gotowaniu typu reality show w Polsce nie brakuje. Uczestnicy biorący udział w tego typu programach, walczą o zdobycie pierwszego miejsca i tytuł mistrza. Młodzi kucharze, często amatorzy zmagają się nie tylko z czasem, ale także z składnikami, których nie znają oraz dużą konkurencją. Dokładają wszelkich starań, aby ich danie było perfekcyjne, zachwyciło jury i pozwoliło przejść do kolejnego etapu. Bez względu na formułę programu oraz to, czy uczestnicy rywalizują w pojedynkę lub grupowo, wydarzeniu towarzyszą wielkie emocje. Odznaczają się kreatywnością, odwagą, jak również brakiem ograniczeń, dlatego warto brać z nich przykład tworząc własne potrawy.

Nastał szał na gotowe zestawy do gotowania

Warto również być otwartym na ciekawe rozwiązania, takie jak np. coraz popularniejsze w Polsce zestawy do samodzielnego przygotowania dań, które w USA i Niemczech robią zawrotną karierę.

– W zestawie otrzymujemy świeże, dokładnie odmierzone składniki wraz z przepisem na konkretne danie. Otrzymane produkty wystarczy pokroić i połączyć zgodnie z otrzymanym przepisem. Takie zestawy wyręczają z robienia zakupów i stania w długich kolejkach. Idealnie więc wpisują się w oczekiwania konsumentów związane z dzisiejszym, dość szybkim tempem życia – tłumaczy Borys Baran z JustChopped.

JustChopped to firma oferująca gotowe zestawy składników wraz z przepisem do samodzielnego przygotowania.
Zestawy pozwolą na przygotowanie oryginalnej potrawy bez robienia zakupów, a także szukania przepisów w internecie.
Kulinarna rewolucja trwa w najlepsze i… każdy może do niej dołączyć i niemal każdy może na niej zarobić!

Wideo

Materiał oryginalny: Polacy są w toku kuchennych rewolucji. Można na tym zbić fortunę - Strefa Biznesu

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
i udają że to jest super a cwaniactwo liczy mamonę i śmieje się z głąbów. W PRL używało się własnych szarych komórek i robiło się smakowe cudeńka, dziś nie wiadomo po co jeszcze sprzedaje się tą chemię w takiej postaci by przypominała dawniejsze warzywa, owoce, pieczywo itp. kiedy wiadomo, że w miarę normalne produkty są dostępne cenowo tylko dla kapitalistycznych burżujów. wystarczyłaby pasta smakowa i przynajmniej głąby nie robiłyby z siebie matołow udając że dorównują wyzyskiwaczom.
Dodaj ogłoszenie