Składniki:
- ok. 70 dag dyni
- 2 duże ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 750 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 20 g pestek z dyni
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Ziemniaki i dynię obieramy i kroimy na dość grubą kostkę, a następnie dodajemy do cebuli i czosnku. Całość posypujemy 1 łyżeczką przyprawy curry. Po upływie ok. 15 min dodajemy bulion warzywny i gotujemy aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Następnie wszystko dokładnie miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżką cukru. Podajemy z uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni i śmietaną wg uznania (wersja mniej dietetyczna).
Smacznego
Zobacz też: Dynia z własnej uprawy: do jedzenia i dekoracji
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?