Ciasto arbuz - Krok 7.
Gdy biszkopt się studzi, zrób galaretkę arbuzową. Najpierw pokrój arbuza na kawałki i wybierz pestki. Całość zmiksuj oraz przeciśnij przez sito. Dla podkreślenia smaku dodaj cukier puder i sok z cytryny.
Ciasto arbuz - Krok 8.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej wody — nie może być to wrzątek. Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj. Schowaj arbuzową galaretkę do lodówki by stężała.
Ciasto arbuz - Krok 9.
Pora zrobić krem: Najpierw ubij śmietankę z cukrem i wanilią. Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. W niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody rozpuść żelatynę, nieco wystudź i dodaj do kremu. Wymieszaj.
Ciasto arbuz - Krok 10.
Szpinakowy biszkopt podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Wierzch ozdób tężejącą galaretką i borówkami — borówki mają przypominać pestki arbuza.