Drodzy Czytelnicy kończymy powoli menu bożonarodzeniowe, chociaż wiele z tych potraw możemy przyrządzać przez cały rok. Czas przygotować się do nowy sylwestrowej i diety poświątecznej. Czekamy na wasze pomysły.
Przystawka do wędlin i mięs
Składniki: 2 puszki czerwonej fasolki w sosie własnym, 1 puszka pokrojonych ananasów
żółty ser do starcia na grubej tarce, czosnek, sól, pieprz, majonez, śmietana.
Przygotowanie: fasolkę opłukać, wsypać do salaterki, dodać utarty żółty ser, odsączone kawałki ananasów oraz wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z małą ilością majonezu i śmietany oraz soku z ananasa. Proporcje składników wg własnego uznania.
Piernik noworoczny
Składniki: 1 kg mąki, 1/2 kg cukru, 1/2 kg miodu (może być sztuczny), 15 dag margaryny, 5 jaj, kakao, 1/2 litra piwa jasnego, 3-4 paczki przyprawy korzennej, 4 płaskie łyżeczki sody, bakalie.
Przygotowanie: z 1/3 części cukru palimy na ogniu karmel, a resztę cukru ucieramy z żółtkami i margaryną, dodając kakao dla koloru. Do karmelu wkładamy miód, przyprawy korzenne (jeszcze trzymamy na ogniu) oraz powoli wlewamy piwo. Roztwór powinien być jednolity. Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami na przemian dodajemy karmel z piwem i mąkę. Na koniec ubite białka sodkę i bakalie. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut
Smacznego!
Więcej w dodatku "Dobry piątek".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?