Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy z zapachem świąt

Redakcja
fot. DiGiTouch
Danuta Filipowska z Zielonej Góry przysłała nam dwie propozycje dań na Boże Narodzenie.

Drodzy Czytelnicy kończymy powoli menu bożonarodzeniowe, chociaż wiele z tych potraw możemy przyrządzać przez cały rok. Czas przygotować się do nowy sylwestrowej i diety poświątecznej. Czekamy na wasze pomysły.

Przystawka do wędlin i mięs
Składniki:
2 puszki czerwonej fasolki w sosie własnym, 1 puszka pokrojonych ananasów
żółty ser do starcia na grubej tarce, czosnek, sól, pieprz, majonez, śmietana.

Przygotowanie: fasolkę opłukać, wsypać do salaterki, dodać utarty żółty ser, odsączone kawałki ananasów oraz wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z małą ilością majonezu i śmietany oraz soku z ananasa. Proporcje składników wg własnego uznania.

Piernik noworoczny
Składniki:
1 kg mąki, 1/2 kg cukru, 1/2 kg miodu (może być sztuczny), 15 dag margaryny, 5 jaj, kakao, 1/2 litra piwa jasnego, 3-4 paczki przyprawy korzennej, 4 płaskie łyżeczki sody, bakalie.

Przygotowanie: z 1/3 części cukru palimy na ogniu karmel, a resztę cukru ucieramy z żółtkami i margaryną, dodając kakao dla koloru. Do karmelu wkładamy miód, przyprawy korzenne (jeszcze trzymamy na ogniu) oraz powoli wlewamy piwo. Roztwór powinien być jednolity. Do utartej margaryny z cukrem i żółtkami na przemian dodajemy karmel z piwem i mąkę. Na koniec ubite białka sodkę i bakalie. Piec w temp. 180 stopni ok. 45 minut
Smacznego!

Więcej w dodatku "Dobry piątek".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska