MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Poznaj przepis na pastę z pieczonej dyni

Redakcja
mat.prasowe
Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek.

Przepis na pastę z dyni

Składniki na około 8 kanapek:

2 szklanki upieczonej dyni
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
grubo zmielony czarny pieprz do smaku
garść prażonych łuskanych pestek dyni
garść prażonego sezamu
świeża natka pietruszki
8 kromek chleba tostowo - kanapkowego

Sposób przyrządzenia:

Pieczenie dyni:
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona - sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.

Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników - mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.

Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.

Pieczywo tostowe smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska