Przepis na pastę z dyni
Składniki na około 8 kanapek:
2 szklanki upieczonej dyni
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
grubo zmielony czarny pieprz do smaku
garść prażonych łuskanych pestek dyni
garść prażonego sezamu
świeża natka pietruszki
8 kromek chleba tostowo - kanapkowego
Sposób przyrządzenia:
Pieczenie dyni:
Pieczenie dyni: dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona - sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników - mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy.
Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki.
Pieczywo tostowe smarujemy naszą pastą. Posypujemy pietruszką dla kontrastu wizualnego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?