Lava cake
Pora: deser
Rodzaj dania: ciastka
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 osoby
Składniki:
* 50 g gorzkiej czekolady
* 2 łyżki kakao (naturalne, niesłodzone)
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 g cukru (najlepiej brązowego lub muscovado)
* 1 łyżeczka rumu
* 50 g mąki (wykorzystana orkiszowa typ 700).
Do podania z:
* lody waniliowe lub śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza Waniliowa).
Przygotowanie:
Foremki sufletowe lub na metalowe foremki na muffinki smarujemy masłem i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki.
Czekoladę kruszymy na drobno i roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem na gładką masę. Studzimy.
Jajko i żółtko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną masę i dolewamy ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową. Całość mieszamy do połączenia składników i dodajemy rum oraz przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy do foremek. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 8 minut. Po tym czasie należy wbić w ciastko patyczek, żeby sprawdzić jaka jego część jest jeszcze płynna. Jeżeli masa czekoladowa wypływa zaraz po nakłuciu skórki, to ciastko należy piec jeszcze ok. 1-2 minut. Powinniśmy dokładnie pilnować czasu, gdyż 1 minuta robi w tym wypadku dużą różnicę, czyli ciasto całkowicie się zetnie. W prawidłowo wykonanym lava cake mniej więcej połowa ciastka powinna być płynna. Ciastko podajemy – koniecznie – z gałką lodów i posypujemy kakao.
źródło: Blog TanioSzybkoSmacznie
Zobacz także: Przepis na zupę z mango, marchewki i z krewetkami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?