Praktyczny zielnik domowy. Mięta, melisa, rumianek, krwawnik, trybula... (cz. 1)

Źródło: "Wielka księga ziół"
Mięta rośnie najczęściej w miejscach wilgotnych i nasłonecznionych
Mięta rośnie najczęściej w miejscach wilgotnych i nasłonecznionych sxc.hu/Skippy3E
Zioła rosną w ogrodach, lasach, na łąkach, jedne specjalnie siane, inne na dziko. Niemal wszystkie mają zastosowanie w lecznictwie albo w kosmetyce, albo w kuchni.

Mięta rośnie niemal wszędzie, najczęściej w miejscach wilgotnych i nasłonecznionych. Od połowy czerwca można ścinać jej pędy i suszyć. Wedle mitologii greckiej Hades zamienił ukochaną nimfę w miętę, ratując ją przed zemstą żony.

Na zdrowie

Napar z liści mięty pobudza czynności trawienne. Powinni go pić ci, którzy nie mają apetytu. Jest skuteczny przy skurczach żołądka, kolce jelitowej, chorobach dróg żółciowych i wątroby. Służy do płukania lub okładów jamy ustnej przy stanach zapalnych, bowiem działa antybakteryjnie. Zimna herbatka pomaga przy wzdęciach i czkawce. Medycy zalecają picie miętowego naparu w zaziębieniu i grypie. Olejkiem miętowym można nacierać miejsca dotknięte bólem reumatycznym.

Do smaku

Znakomita jest herbatka z mięty suszonej, bowiem orzeźwia, szczególnie latem. Świeże liście dodaje się do napojów i sałatek, w małych ilościach do zup i farszów. Można nią dekorować potrawy.

Dla urody

Odwarem z mięty zielonej leczy się popękaną skórę. Dodawana do wody, czyni kąpiel orzeźwiającą.

Melisa na depresję

Nasiona melisy lekarskiej trzeba posadzić wiosną. W ogródku lubi miejsce nasłonecznione albo półcieniste. Można ją rozmnażać przez podział korzeni. Zanim pojawią się kwiaty, należy ściąć łodyżki i je wysuszyć. W średniowieczu uważano ją za roślinę na długowieczność.

Na zdrowie

Ze względu na specyficzny zapach nie wszyscy ją lubią herbatkę z suszonej melisy. Napar z młodych liści ma działanie relaksujące. Powinny go pić osoby z trudem zasypiające i nadpobudliwe. Herbatka zmniejsza bóle brzucha, zapobiega powstawaniu wzdęć, pomaga przy rozstrojach żołądka. Podczas gorączki ochładza organizm, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Kompresy z naparu tego zioła łagodzą opuchnięcia.

Do smaku

Zielone posiekane liście melisy poprawiają smak sałatek, marynowanych śledzi, mięsa drobiowego i wieprzowego. Dodaje się je do kremów i napojów owocowych. Przydatna przy kupażowaniu wina.

Dla urody

Osoby o jasnej karnacji, gdy mają łupież albo gdy włosy wypadają, po umyciu głowy płuczą w niej włosy.

Krwawnik pospolity

Nazwa tej dwuletniej rośliny wyjaśnia jej zastosowanie. Krwawnik rośnie niemal wszędzie, najczęściej na pastwiskach, przydrożach, nieużytkach. Lubi miejsca słoneczne, ale i toleruje lekkie zacienienie. Roślinę trzeba ściąć, opłukać, związaną w pęczki zawiesić w ocienionym, przewiewnym miejscu.

Na zdrowie

Napar z krwawnika działa przeciwskurczowo, toteż stosuje się go przy bólach dróg moczowych. Jest pomocny podczas bolesnej menstruacji. Pobudzająco działa na wątrobę, wydzielanie żółci i soków trawiennych. Stosuje się go przy chorobach skóry. Miejsca chore należy okładać kompresami, co nie tylko złagodzi ból, ale i przyspieszy leczenie. Naparem z wysuszonego krwawnika można płukać usta przy stanach zapalnych dziąseł.

Do smaku

Mimo gorzkiego smaku ziele ma przyjemny zapach. Młode liście można dodawać do sera. Służą też do dekoracji potraw.

Dla urody

Naparem ze świeżych kwiatów można przemywać tłustą cerę. Świeże liście przyłożone do miejsca skaleczenia tamują krew.

Rumianek łagodzi oparzenia

Rumianek nie ma specjalnych wymagań glebowych, jednak lepiej się rozwija w miejscach nasłonecznionych. Można go pomylić z podobnymi roślinami dzikimi. Jego rozpoznanie ułatwia to, że ma puste i prawie stożkowate dno kwiatowe przecinające koszyczek wzdłuż. I cecha najważniejsza: przyjemny, specyficzny zapach.

Na zdrowie

Herbatka z suszonych listków działa łagodząco. Bywa stosowany u niemowląt np. jako środek pomagający w łagodzeniu kolki. U dorosłych cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego uśmierza ból brzucha, rozładowuje gazy, a nawet pomaga w leczeniu rozwolnienia. Herbatka z rumianku można podawać w czasie grypy, na ból gardła, kaszel i przy przeziębieniu. Jako antyseptyk bywa stosowany na rany, owrzodzenia i choroby skóry. Dodany do kąpieli, łagodzi oparzenia słoneczne.

Do smaku

Z kwiatów uzyskuje się barwnik żółty, stosowany przy produkcji galaretek.

Dla urody

Napar z rumianku służy do przemywania oczu, parówek twarzy, moczenia rąk. Zioło jest składnikiem kremów.

Królewska bylica

Jej łacińska nazwa to Artemisia, od imienia żony karyjskiego władcy, który panował w IV wieku p.n.e. Najczęściej rośnie dziko, ale może być uprawiana w ogródku. Wymaga nasłonecznionego miejsca. Do tej grupy roślin należy piołun. Do suszenia należy zbierać kwitnące pędy i liście dopiero od połowy lata.

Na zdrowie

Uważana za bardzo gorzkie zioło. Napar z bylicy działa korzystnie przy chorobach reumatycznych. Herbatka z liści bylicy suche drzewko działa wzmacniająco. Indianie leczą nią przeziębienia i zapalenia oskrzeli. Chińczycy używają liści tego zioła do tamowania krwi. Wywar z bylicy może być stosowany jako środek dezynfekujący.

Do smaku

Liście bylicy pospolitej bywają używane do nadzienia pieczonych gęsi.

Do dekoracji

Często bywa sadzona z przeznaczeniem na żywopłoty. Posadzona przy drzewkach owocowych, odstrasza szkodniki, a blisko kapusty - motyle. Jej odmiany srebrne są używane jako składnik wspaniałych bukietów i wieńców.

Trybula na zmarszczki

Trybula ogrodowa ma smak podobny do pietruszki. Bardzo łatwa w uprawie, mimo to jest niedoceniana. Lubi miejsca lekko ocienione. Jej nasiona można siać kilka razy w roku. Nieźle rośnie też w domu. Kiedy roślina osiągnie 10 cm, należy zebrać jej listki i wysuszyć. Można je mrozić. W lasach występuje trybula leśna, zwana marchewnikiem.

Na zdrowie

Liście trybuli zawierają bardzo dużo witaminy C, karoten i sole mineralne, co oznacza, że należy je jeść surowe. Herbatka poprawia trawienie, łagodzi przypadłości krążeniowe i wątrobowe. Jest skuteczna przy chronicznym katarze. Marchewnik (trybula leśna) ma pędy jadalne, w których jest dużo cukru i skrobi.

Do smaku

Zielone liście można dodawać do sosów, zup, ale dopiero przed końcem gotowania, aby nie straciły smaku. Posiekaną łodygę można wcześniej wrzucić do wrzątku.

Dla urody

Z liści trybuli można sporządzać maseczki, które czyszczą skórę, pomagają zachować jej elastyczność. Napar z liści tego zioła zapobiega zmarszczkom.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3