MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Skutki jedzenia pomidorów. Te osoby nie powinny jeść pomidorów, bo mogą im zaszkodzić

Agnieszka Kasperek
Agnieszka Kasperek
Pomidory, choć bardzo zdrowe, mogą powodować lub nasilać niektóre choroby. Dlatego nie powinny się znaleźć w diecie niektórych osób. Jakie choroby wywołują pomidory? Wyjaśniamy w galerii. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, którym pomidory szkodzą.
Pomidory, choć bardzo zdrowe, mogą powodować lub nasilać niektóre choroby. Dlatego nie powinny się znaleźć w diecie niektórych osób. Jakie choroby wywołują pomidory? Wyjaśniamy w galerii. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, którym pomidory szkodzą. unsplash.com
Pomidory są smaczne i często goszczą na naszych stołach. Są niskokaloryczne i zawierają wiele cennych witamin, jednak są niewskazane przy pewnych dolegliwościach. Wbrew pozorom, przeciwwskazania do jedzenia pomidorów wcale nie są rzadkie. Kto nie powinien jeść pomidorów? Jakie choroby są przeciwskazaniem do spożywania pomidorów? Sprawdź w naszym artykule.

Pomidory są często używane przez polskie gospodynie. Pomidora możemy zjeść jako dodatek do kanapki, robi się z nich zupę pomidorową, sosy do makaronu czy ryżu, zapieka się je, a nawet robi się dżem z pomidorów. Żółte odmiany pomidorów są słodsze i mają wyższą zawartość cukru.

Likopen to bardzo silny antyutleniacz z grupy karetonoidów. Warto wiedzieć, że nie ginie on w obróbce cieplnej ani z upływem czasu. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach.

Kto nie powinien jeść pomidorów?

Pomidory, choć bardzo zdrowe, nie powinny się znaleźć w diecie niektórych osób. Kwaśny odczyn pomidorów prowadzi do wielu efektów ubocznych i może potęgować dolegliwości zdrowotne.

Pomidory zawierają dużo błonnika, a zjedzenie dużej jego ilości może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek. Jakie jeszcze schorzenia wywołują pomidory? Wyjaśniamy w galerii. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, którym pomidory szkodzą.

Pomidor - takie ma właściwości zdrowotne

  • Pomidory regulują pracę układu pokarmowego dzięki dużej zawartości błonnika. Świeże pomidory zawierają około 1,2 g błonnika.
  • Pomidor jest bogatym źródłem potasu, beta-karotenu oraz witamin C i E. Dzięki dużej zawartości witaminy C ważący 180 g pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę.
  • Pomidory zawierają sporo likopenu. Likopen działa dobroczynnie na organizm człowieka - zapobiega powstawaniu nowotworów i opóźnia procesy starzenia, ponieważ neutralizuje wolne rodniki.
  • Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, m.in. dzięki zawartości likopenu.
  • Pomidory mają właściwości antymiażdżycowe. Zawarty w nich kwas nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych i hamuje gromadzenie się trójglicerydów. Poziom cholesterolu obniżają też zawarte w pomidorach pektyny.
  • Przez działanie moczopędne pomidory obniżają ciśnienie krwi, ponieważ są wyjątkowo bogate w potas (237 mg w 100 g).
  • Duża zawartość potasu korzystnie wpływa również na pracę serca.

ZOBACZ TEŻ:
Zastosuj ten trik przy podlewaniu monstery, a szybko wypuści nowe liście i będzie rosła jak szalona
Takie niezwykłe właściwości ma liść laurowy - zrób napar i wypij . Pomaga na wiele dolegliwości
Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Skutki jedzenia pomidorów. Te osoby nie powinny jeść pomidorów, bo mogą im zaszkodzić - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska