Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Prawdy i mity o mleku

oprac. (mag)
Niegdyś niektóre ludy składały mleko bogom i duchom w ofierze.

Dziś wiemy, że jest ono m.in. źródłem witamin A i D. Co w powszechnych opiniach na jego temat jest fałszem, a co prawdą?

Organizm wielu ludzi nie trawi mleka

PRAWDA

Blisko 70 proc. dorosłych nie toleruje w pewnym stopniu laktozy, czyli nie trawi mleka. W Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5 proc. niemowląt oraz dzieci i u 20-25 proc. osób dorosłych. Objawy nietolerancji laktozy to: nudności, wzdęcia oraz biegunka. Symptomy występują zazwyczaj do dwóch godzin po spożycia mleka. Ich intensywność może być różna u wielu osób i zależy od ilości wypitego mleka.

Kobiety w ciąży i osoby starsze powinny unikać mleka

NIEPRAWDA

Według Instytutu Żywności i Żywienia, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, kobiety ciężarne i karmiące powinny pić pięć, sześć szklanek mleka, a ludzie w podeszłym wieku - trzy szklanki. Wapń dostarczamy organizmowi nie tylko je pijąc, ale również spożywając inne produkty nabiałowe jak np. sery, kefiry czy jogurty. Jeśli je jemy, wówczas możemy pić mniej mleka - co najmniej dwie pełne szklanki mleka lub tyle samo kefiru i jogurtu oraz 1-2 plasterki sera.

Krowie mleko może wywołać alergię

PRAWDA

Mleko krowie uważane jest za jeden z najsilniejszych alergenów. Genetycznie dobrze przystosowani do jego spożywania są mieszkańcy Europy Północnej i Słowianie. Alergia na mleko krowie nie jest zjawiskiem powszechnym. Częściej wśród Polaków alergię wywołują takie produkty, jak: białko jaja, wołowina, seler, ryby, orzechy, migdały, owoce cytrusowe, pomidory. Objawy uczulenia to wysypka, biegunka, wymioty, duszności lub katar.
Mleko krowie zastąpić można mlekiem sojowym lub modyfikowanym.

Mleko jest doskonałym źródłem wapnia

PRAWDA

Mleko jest najbogatsze w ten składnik. Jeśli nie lubisz mleka w czystej postaci, nie martw się - równie dobre są kakao, budyń, lody czy jogurt. Jeśli dziecko wypija dostatecznie dużo mleka, jego zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zaspokojone niemal w 100 proc. Wapń znajdziesz jeszcze w brokułach, szczypiorku i fasolach.

Czy wiesz że?

Do spożywania nadaje się właściwie mleko wszystkich gatunków ssaków:

  • Bawole - spożywa się w Indiach, we Włoszech, na Węgrzech, na Bałkanach i w znacznej części krajów azjatyckich.
  • Owcze - pija się w Hiszpanii. We Francji i Polsce (Podhale) robi się z niego ser.
  • Kozie - spożywa się w basenie Morza Śródziemnego.
  • Wielbłądzie - w niektórych krajach arabskich.
  • Kobyle - pije się w Mongolii.
  • Lapończycy używają mleka reniferów. Peruwiańczycy - lamy.


    (Na podst. www.ciekawnik.pl)
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska