1/8
Szukacie prezentów? Może skusicie się na coś niebanalnego?...
fot. Małgorzata Kijowska/ www.daylicooking.pl

Szukacie prezentów? Może skusicie się na coś niebanalnego? Ciekawy sposób na obdarowanie bliskiej osoby ma Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna. Mowa o jadalnych upominkach. - Według moich doświadczeń jest to jeden z najlepszych sposobów, aby sprawić komuś radość prezentem. Najprościej jest kupić coś w sklepie, zapakować w kolorowy papier i gotowe. Coś, co przygotowuje się własnoręcznie, ma niezaprzeczalną wartość dodaną, bo razem z tym podarunkiem dajemy swój czas, a to jest w obecnych czasach deficytowe. Czasami, kiedy umawiam się z kimś znajomym lub po prostu wybieram się w odwiedziny, słyszę: weź ze sobą coś dobrego. I wcale nie chodzi o bombonierkę, a o jakieś ciasto lub coś z mojej spiżarni. To zawsze jest bardzo miłe i dla mnie, i dla obdarowanego - przyznaje Małgorzata.


Prezent? Przygotuj go w kuchni


Co najczęściej się sprawdza ? Jak zauważa blogerka, na pewno najpopularniejszym sposobem jest upieczenie dobrego ciasta czy muffinek. - Moi bliscy ode mnie dostają buteleczkę waniliowej esencji ze słoiczkiem cukru z kawałkami wanilii, kandyzowane owoce, konfitury czy mieszanki suszonych owoców. Staram się każdą z tych rzeczy niebanalnie zapakować i ozdobić. Kiedy w sezonie robię przetwory, wtedy część z nich jest od razu zapakowana w ładne słoiczki czy buteleczki z myślą o prezentach - dodaje.

Przygotowanie takich jadalnych prezentów nie jest trudne. A skąd inspiracje czerpie autorka www.daylicooking.pl? - Najczęściej z własnych smaków. Dla przykładu: lubię wiśnie i lubię kardamon, więc przygotowanie konfitur wiśniowych właśnie z kardamonem to jakby wypadkowa moich upodobań smakowych. Natomiast kandyzowane lub suszone owoce to doskonały zamiennik dla sklepowych słodyczy. Jestem łasuchem, nie ma co ukrywać, więc skoro nie potrafię się im oprzeć, to dlaczego nie jeść czegoś zdrowszego i z mniejszą ilością cukru? Inspiracje to także obserwowanie bliskich i znajomych, ich smaków i ulubionych dań. To akurat jest metoda na idealne trafienie z prezentem, bo wiem, kto lubi śledzie, a kto mieszanki przypraw. Komu sprezentować wielką blachę z owocowym ciastem, a komu sprawi radość pachnące cynamonem drożdżowe ciasto. Czasami trafiam na ciekawe przepisy i je wykorzystuję. Rewelacyjne pomysły znajduję na zagranicznych blogach kulinarnych jak i naszych polskich. Mam kilka ulubionych blogerek, które dla mnie są inspiracją - przyznaje.

Jadalne prezenty - pięć pomysłów, które na pewno zaskoczą twoich bliskich
Szukacie ciekawych upominków? Chcecie w tym roku przygotować coś wyjątkowego, a przy tym przepysznego? Małgorzata Kijowska ma dla Was kilka sprawdzonych przepisów. Przygotowanie takiego podarunku nie zajmie wam dużo czasu, a radość już przy samych ich tworzeniu, będzie ogromna.

SPRAWDŹ PRZEPISY>>>

WIDEO: Jak spakować prezenty świąteczne?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

2/8
Przepisy na jadalne prezenty od daylicooking.pl...
fot. Małgorzata Kijowska/ www.daylicooking.pl

SŁODKO-KWAŚNY SOS CHILLI Z CZOSNKIEM

Przepisy na jadalne prezenty od daylicooking.pl

1. Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem. Ten sos to hit!
Składniki:
2 ostre papryczki
3-4 średnie ząbki czosnku
1/2 szklanki cukru
300 ml wody
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
90-100 ml octu spirytusowego 10%


Przygotowanie:

Zacznij od posiekania drobno papryczek (wielbiciele bardzo ostrych smaków mogą razem z pestkami). Następnie obierz czosnek i także drobno posiekaj. Do garnuszka wlej wodę, dodaj papryczki i czosnek. Dosyp sól i cukier, wlej ocet. Wszystko zagotuj. Zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej czerwony kolor, to dodaj 1-2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Teraz czas na mąkę ziemniaczaną. Rozprowadź ją z niewielką ilością wody. Przygotowaną zawiesinę wlej stopniowo do gotującego się sosu, aż uzyska odpowiednią gęstość. Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.

Gotowy, wrzący sos może przelać do malutkiego słoiczka czy buteleczki. Wystarczy wyparzyć malutkie słoiczki lub buteleczki. Zakręcić od razu i ustawić do góry dnem, aż się pozamykają (buteleczki ustawiam w kubku do góry dnem). Jeśli taki sos miałby stać tak długo, jak standardowe przetwory przygotowywane na zimę, wtedy – dla bezpieczeństwa – należy słoiczki z sosem pasteryzować przez 10-15 minut.

3/8
2. Dżem dyniowy pomarańczowy...
fot. Małgorzata Kijowska/ www.daylicooking.pl

DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY

2. Dżem dyniowy pomarańczowy
Składniki na 4-5 słoiczków*:

4 pomarańcze
3 szklanki puree z dyni
300-330 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
około 370 ml wody (1 i 1/2 szklanki)
1 większa cytryna
4 cm średniej grubości świeżego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki goździków
2 gwiazdki anyżu


Przygotowanie:
Wyszoruj dobrze i sparz wrzątkiem pomarańcze. Następnie obierz je ostrym nożem ze skóry, wykrawając jednocześnie albedo, czyli białą błonkę. Ze skórek również należy odkroić białe części, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki lub drobną kostkę. Skórki przełóż do garnka, zalej wodą i na niewielkim ogniu obgotuj przez około 3-4 minuty. Wodę odlej, a skórki ponownie zalej świeżą wodą i ponownie gotuj przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie wodę odlej kolejny raz.

Do skórek wsyp cukier i wlej połowę wody, dodaj goździki, anyż i na niewielkim ogniu gotuj przez ok. 20 minut.
Pomarańcze przekrój na pół, ze środka usuń podłużną białą błonkę. Przełóż je do garnka ze skórkami, wlej drugą połowę wody i gotuj przez ok. 10 minut – na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Na końcu dodaj puree z dyni i ponownie gotuj przez kilka minut. Pilnuj, aby się nic nie przypaliło. Pamiętaj, że goździki i anyż z czasem dodają coraz więcej smaku i aromatu. Dlatego można je z dżemu wyjąć lub pozostawić w zależności, czy lubimy mocno aromatyczne przetwory czy mniej.

4/8
3.Kandyzowany ananas...
fot. Małgorzata Kijowska/ www.daylicooking.pl

KANDYZOWANY ANANAS

3.Kandyzowany ananas
Składniki:

1 większy świeży ananas
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
cukier do obtoczenia – użyłam mieszanki pudru i drobnego cukru


Przygotowanie:

Ananas pokrój w kostkę (dowolnej wielkości) lub w plastry. Następnie w garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny, dodaj do tego ananasa. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok.10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i pozostaw przez 24 godziny. Drugiego i trzeciego dnia czynność powtórzyć, czyli zagotuj i gotuj przez ok. 10 minut - odstaw.
Czwartego dnia musisz dokładnie odsączyć ananasa na sicie, a następnie na ręczniku papierowym. Przełóż go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50-80 stopni. Przy uchylonych drzwiczkach i (o ile to możliwe) włączonym termoobiegu - susz owoce przez kilka-kilkanaście godzin. Pamiętaj: w trakcie suszenia możesz je przemieszać kilkukrotnie. Kiedy owoce będą wydawały się już dobrze podsuszone, wyjmij je z piekarnika, a następnie przełóż na czysty papier lub czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawi na 2-3 dni, aby owoce się dosuszyły. Po wysuszeniu owoce przesyp cukrem pudrem i przełóż do słoiczka.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To był piknik na 3 Maja! W Gorzowie bawili się nie tylko najmłodsi

To był piknik na 3 Maja! W Gorzowie bawili się nie tylko najmłodsi

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Zobacz również

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!

Zielonogórzanie uczcili 233. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Zobacz!