Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na pyszne bliny i pierogi poleskie

(kp)
Pyszne bliny ze skwarkami!
Pyszne bliny ze skwarkami! Kalina Patek
Kuszą smakiem i zapachem oraz wyglądem. Bliny, bo o nich mowa, zostały przywiezione z Polesia, czyli dzisiejszej Białorusi. Nie mniej smaczne są pierogi z Polesie. Dziś podajemy unikalne przepisy na te przysmaki.
Joanna Niparko kultywuje kulinarne tradycje przodków.
Joanna Niparko kultywuje kulinarne tradycje przodków. (kp)

Joanna Niparko kultywuje kulinarne tradycje przodków.
(fot. (kp))

Wiele osób, zwłaszcza reprezentujących młodsze pokolenia nawet nie wie, że bliny to placki. Ich przygotowanie jest czasochłonne, ale nietrudne, za to warte zachodu. Poniżej podajemy przepis na tradycyjne bliny, który dostaliśmy od Joanny Niparko, członkini Towarzystwa Miłośników Polesia i Białkowa.

- Bliny są jedną z kilku potraw, których smak próbujemy odtwarzać i podtrzymywać. Jest to kulinarny specjał, który cenili sobie nasi dziadkowie i rodzice, a my chcemy, żeby pamięć o nim nie zginęła- mówi Joanna Niparko.

Składniki:
- pół litra zakwasu chlebowego,
- pół litra ciepłej wody,
- pół litra maślanki lub kwaśnego mleka,
- 1,5 kg mąki żytniej,
- 5 dag, czyli pół kostki drożdży,
- 3 kg startych i odciśniętych ziemniaków,
- 2 litry mleka,
- 1 kg mąki pszennej,
- łyżka stołowa soli,
- tłuszcz do smażenia.

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszamy, najlepiej w drewnianym naczyniu. Pozostawiamy w tym naczyniu, który okrywamy kocem, na 12 godzin. Po upłynięciu tego czasu dodajemy ziemniaki, normalne mleko, mąkę pszenną i sól. Mieszamy. Następnie możemy smażyć. Najlepiej smakują smażone na smalcu i podane ze skwarkami ze słoniny wieprzowej, która była peklowana kolendrą.

A wszystkim tym, którzy chcą zasmakować w poleskich przysmakach podajemy jeszcze przepis na pierogi poleskie.

Składniki na ciasto (jak na zwykłe pierogi):
- 4 kg mąki,
- 2 litry ciepłej wody,
- szklanka oleju,
- garść soli.

Składniki na farsz (ilość "na oko"):
- mięso mielone z łopatki,
- surowe ziemniaki, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę,
- sól i pieprz,
- czosnek.

Sposób przyrządzenia:
Z wyrobionego ciasta wycinamy kółka, a do nich wkładamy wymieszany farsz. Zlepiamy pierogi. Gotujemy 20 minut w osolonej wrzącej wodzie.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska