Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy naszych Czytelników

Redakcja
Publikujemy ciekawe przepisy na rozmaite dania przysłane przez naszych Czytelników.

Najciekawsze nagradzamy książką. Szczegóły w piątkowej "GL" w dodatku "Dobry piątek".

CHLEB Z NADZIENIEM
Składniki: bochenek pszennego chleba, 50 dag grzybów świeżych lub mrożonych, 25 dag polędwicy wołowej, 2 szklanki bulionu, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 liście laurowe, koperek.

Przygotowanie: Przekroić chleb w poprzek, tak aby dolna część była większa. Wierzch chleba odłożyć, wyjąć łyżką miękisz, tak żeby została 1 - 2 cm ścianka. Opłukane mięso dokładnie osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Obraną cebulę pokroić na plasterki. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć na rumiano pokrojone mięso i cebulę. Dodać opłukane, oczyszczone i niezbyt drobno pokrojone grzyby. Wszystko podlać bulionem i dodać przyprawy. Dusić ok. 30 min, a następnie napełnić chleb przygotowanym wywarem. Można wstawić na 10 minut do piekarnika.

GRZYBY PO GRECKU

Składniki: 2kg dowolnych grzybów, szklanka oleju, 1kg cebuli, słoiczek koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta i ocet do smaku.

Przygotowanie: oczyścić i pokroić grzyby w kostkę. Obgotować w osolonej wodzie. Obrać i pokroić cebulę, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy do smaku. Połączyć z grzybami i poddusić, a następnie przełożyć do słoików. Gotować słoiki ok. 50 minut.

MUSZTARDA Z GRUSZEK
Składniki: 50 dag dojrzałych gruszek, 3 łyżki białej gorczycy, 2 łyżki cukru, łyżka soli, 0,25 szklanki octu winnego, 2 goździki, liść laurowy, 5 ziaren pieprzu.

Przygotowanie: upiec obrane gruszki, i przetrzeć je przez sito. Zagotować ocet z przyprawami, przecedzić i ostudzić. Masę powstałą z gruszek, utrzeć z cukrem i solą. Dodać do niej gorczycę i ocet, tyle żeby masa nie była za rzadka. Dokładnie wymieszać i przełożyć musztardę do słoików. Można pasteryzować 10 - 15 min, przechowywać w lodówce.

ZUPA KREMOWA Z KAPUSTY
Składniki:
0,5 kg kapusty włoskiej, 5 dag wędzonego boczku, pęczek szczypiorku, kubek śmietany kremówki, 3 łyżki mąki na zasmażkę, kostka rosołowa, sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa.

Przygotowanie: drobno poszatkować kapustę. Rozpuścić kostkę rosołową w litrze wody i zagotować. Do wywaru dodać kapustę i ok. 20 minut gotować. Potem zmiksować i jeszcze raz zagotować i zagęścić zasmażką. Doprawić do smaku. Pokroić boczek w drobną kostkę, przyrumienić i dodać do zupy. Drobno posiekanym szczypiorkiem, posypać zupę. Po rozlaniu do filiżanek, dodać szczyptę śmietany.

PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
40 dag mięsa mielonego mieszanego, czerstwa bułka, cebula, łyżka musztardy, łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, vegeta, 4 papryki różnego koloru, 2 pomidory, 40 dag ryżu, 2 ząbki czosnku, suszone zioła prowansalskie.

Przygotowanie: namoczyć bułkę w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać mięso z cebulą, musztardą, odciśnięta bułką i koncentratem pomidorowym. Przyprawić na pikantnie solą, vegetą, pieprzem. Umyć strąki papryki, odciąć czapki i usunąć gniazda nasienne. Jeszcze raz umyć, ułożyć na papierowym ręczniku i wypełnić mięsną masą. Podzielić pomidory na połówki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Obrać i przecisnąć czosnek. Dodać do pomidorów i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać przyprawami. Nafaszerowane papryki włożyć do naczynia i nakryć je wcześniej odkrojonymi czapkami. Piec w piekarniku 200 stopni Celsjusza przez o0k. 20 - 25 minut. Zagotować osoloną wodę, wsypać ryż i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Dobrze odsączyć i ostudzić ryż. Papryki podawać na gorąco z ryżem.

JABŁKA PIECZONE Z ORZECHAMI
Składniki:
6 dorodnych jabłek, 3 żółtka, 10 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 10 dag łuskanych orzechów laskowych.

Przygotowanie: usunąć z jabłek gniazda, a orzechy podpiec na patelni i drobno je pokroić. Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kogel mogel i wymieszać z orzechami. Tak przygotowana masą napełnić jabłka. Piec ok. 10 min w piekarniku do 200 stopni C. Jeśli nie mamy orzechów, może być ziarno sezamu.

JABŁECZNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki:
5 szklanek mąki, 1,25 szklanki cukru, 5 żółtek, 0,5 kostki smalcu. 0,75 kostki margaryny, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Masa: 1,5 kg jabłek, najlepiej antonówek, szklanka cukru, 0,5 szklanki wody, łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy posiekać z margaryną i smalcem. Dodać po jednym żółtku i śmietanę, żeby zagęścić ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Obrane jabłka pokroić w plastry i docisnąć sok. Wymieszać owoce z pozostałymi składniki, podsmażyć- ok. 15 - 20 minut. Dodać kaszę lub mąkę ziemniaczaną. Wysmarować formę tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Większą rozwałkować i wyłożyć do blaszki. Na to dodać masę jabłkową i przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 60 minut. najlepiej posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

MURZYNEK Z OWOCAMI
Składniki:
2 gruszki, jabłko, 25 dag śliwek, 2 szklanki mąki, 20 dag margaryny, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki kakao, 5 jaj, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,3 szklanki wody, mały cukier waniliowy.

Przygotowanie: włożyć do rondla margarynę, cukier, olej, kakao, dodać wodę i podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Schłodzoną masę utrzeć z kolejno dodawanymi żółtkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i pianę przygotowaną z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy i na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec 50 minut w temp. 180 stopni. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

SZYBKIE CIASTO BEZ JAJEK
Składniki:
3 szklanki mąki, szklanka cukru, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki kefiru, 2 łyżeczki sody, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki.

Przygotowanie: wszystkie składniki włożyć do garnka i zmiksować. Włożyć do dużej prostokątnej formy i wysmarować ją bułką tartą. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu, można przełożyć powidłami i polać polewą, a będzie smaczniejsze.

Barbara Brzezicka z Iłowej
(oprac. antocha)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska