Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Przesolone potrawy
Surowy ziemniak - To jedna z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod. Wystarczy włożyć go do przesolonej potrawy. Po 10 minutach wystarczy go wyciągnąć.
Jabłko - Do zbyt słonej potrawy możesz dodać jabłko pokrojone na mniejsze kawałeczki. Nie mogą one być jednak zbyt małe, ponieważ trudniej wyciąga się je z dania. Po kwadransie można wyciągnąć wszystkie kawałeczki, a danie nie przesiąknie smakiem ani zapachem jabłka.
Ryż - Jeśli nie masz pod ręką powyższych składników? możesz Wykorzystać woreczek ryżu. Wystarczy umieścić go w garnku i gotować przez 10 minut i wyciągnąć.
Chleb - Ze słonością powinien poradzić sobie kawałek chleba. Wystarczy włożyć go do potrawy na kilka minut, trzeba jednak uważać, aby kromka nie rozpadła się w naszej potrawie.
Jajko - Białko podczas ścinania się świetnie wchłania nadmiar soli z potrawy. Wystarczy je wbić i przez krótki moment pogotować. Ten sposób sprawdzi się najlepiej w zupach i sosach.
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Za dużo pieprzu
Rozcieńczanie - Można po prostu dolać do dania nieco wody. To najmniej ryzykowny sposób na zneutralizowanie ostrego smaku. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że uzyskana konsystencja dania może finalnie być zbyt wodnista.
Więcej treści - Nie każde danie da się rozcieńczyć wodą. W takiej sytuacji możemy spróbować dołożyć nieco składników, z których je przyrządziliśmy. W efekcie ilość pieprzu "rozłoży się" na więcej dodatków i całość nie będzie aż tak pikantna.
Tłuszcz - Wodę można zastąpić tłustymi składnikami, np. bulionem, masłem czy oliwą. Tłuszcz pomaga również zneutralizować pikantny smak.
Przesolone, przepieprzone, za kwaśne? Jak uratować świąteczną potrawę? Pomożemy!
Zbyt kwaśne danie
Cukier - Jeśli potrawa jest zbyt kwaśna jej smak można zrównoważyć odrobiną cukru. Trzeba jednak uważać by nie przesadzić!
Soda - Można spróbować dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Ten składnik ma odczyn zasadowy, więc zmniejszy kwaśność potrawy.
Ryż - Okazuje się, że zawsze warto mieć go w kuchni. Wystarczy pogotować go w zbyt kwaśnym daniu dzięki czemu zneutralizujemy zbyt kwaśny smak.