W skrócie
Bułeczki bao to danie wywodzące się z kuchni chińskiej. Słowo baozi oznacza po chińsku „pakować” i odnosi się do rozmaitych farszy wkładanych do parowanych bułeczek. Poza szarpaną wieprzowiną do ciasta na bao wkłada się posiekane warzywa, zmielonym mięsem z bulionem lub ryżem z mięsem. Zobacz przepis na podstawowe bułeczki bao na imprezę w azjatyckim stylu.
Bułeczki bao – przepis na obiad
Liczba porcji: 18 sztuk.
Stopień trudności: łatwy.
Czas przygotowania: 1 godzina + 3 godziny wyrastania ciasta.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 5 g cukru pudru,
- 5 g drożdży instant,
- 50 ml mleka,
- 210 ml ciepłej wody,
- 10 ml oleju rzepakowego,
- 10 ml octu ryżowego,
- 5 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Jak zrobić bułeczki bao?
Przygotowanie:
- Do szerokiej miski należy przesiać mąkę pszenną, cukier puder i szczyptę soli.
- Następnie suszone drożdże trzeba rozpuścić w łyżce ciepłej wody wraz ze szczyptą cukru pudru.
- Kolejnym krokiem jest dodanie rozpuszczonych drożdży do miski z mąką pszenną, cukrem pudrem i solą.
- Następnie należy dodać pozostałe składniki, czyli mleko, olej rzepakowy, ocet ryżowy i 200 ml wody.
- Wszystkie składniki należy połączyć, a następnie przełożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Całość trzeba zagniatać do momentu uzyskania zwartej struktury. Zajmie to około 15 minut.
- Tak przygotowane ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w natłuszczonej misce.
- Po tym czasie należy przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, uderzyć w nie, aby pozbyć się nadmiaru powietrza, oprószyć proszkiem do pieczenia i uformować w długi rulon.
- Ciasto na bułeczki bao należy pokroić na 3 – 4 cm porcje. Z każdej należy uformować okrągłą bułeczkę.
- Następnie każdy kawałek należy rozwałkować na 4 milimetry i przy pomocy pałeczki podzielić ciasto na pół zawijając je do góry. Można też pominąć użycie pałeczki, kładąc w parowarze okrągłe bułki, a po uparowaniu przekroić je na pół.
- Każdą bułeczkę należy odstawić do wyrośnięcia na papierze do pieczenia na około godzinę.
- Gdy bułki bao podwoją objętość, należy ułożyć partiami na rozgrzanym bambusowym lub metalowym parowniku.
- Świetnie sprawdzą się także elektryczne parowary. W każdym przypadku przygotowanie bułeczek bao zajmie około 6 – 8 minut.
- Gotową bułeczkę bao można rozerwać na pół dłońmi lub przekroić wkładając do środka wybrany farsz.
Sprawdź także jak zrobić szarpaną wieprzowinę z jabłkiem:
Czym nadziewać bułeczki bao?
Domowe bułeczki bao znakomicie smakują z marynowanymi warzywami lub kaczką przygotowaną podobnie jak szarpana wieprzowina. W kuchni chińskiej popularne są także bułeczki bao z gotowanym kurczakiem i wypełnione esencjonalnym bulionem. Do bułeczek można także użyć koreańskie kimchi albo pieczone warzywa. Bułeczki bao będą także świetnie smakować z sosem sojowym wymieszanym z białym sezamem.
Mamy nadzieję, że zachęcimy was do ugotowania posiłku zainspirowanego kuchnią azjatycką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?