MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Puszyste kardamonki na podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na bułeczki z kardamonem. Trudno od nich się oderwać

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Oryginalne kardamonki to wypiek pochodzący ze Szwecji. Jest równie popularny jak bułeczki z nadzieniem cynamonowym wymieszane z masłem. Szwedzkie bułeczki kardamonowe ozdabia na różne sposoby. Najczęściej oblewa się lukrem, posypuje prażonymi płatkami migdałowymi albo smaruje korzennym syropem. Poznaj przepis na kardamonki idealne do kubka gorącej kawy.

W skrócie

Szwedzkie bułeczki kardamonowe zwane pod nazwą Kardemummabullar to wilgotne drożdżówki, które rozpływają się w ustach. Najczęściej przygotowuje kardamonki z dodatkiem zasmażki o konsystencji budyniu. Dzięki temu ciasto jest wilgotne, puszyste i znacznie dłużej zachowuje świeżość. W piekarniach można spotkać bułeczki kardamonowe ozdobione suszonymi płatkami chabrów albo aromatyzowane wodą różaną. Taki wypiek stanie się słodką alternatywną na tłusty czwartek lub na poczęstunek w ramach spotkania w rodzinnym gronie.

W naszej galerii możesz zobaczyć sposób podania kardamonek

Widok z góry na kardamonki udekorowane płatkami suszonych chabrów
Gotowe kardamonki można posmarować roztopionym masłem i posypać suszonymi płatkami chabrów.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć drożdżówki kardamonowe Anna Daniluk

Kardamonki – niezawodny przepis na drożdżówki

Liczba porcji: 20 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut przygotowania + 1,5 godziny wyrastania ciasta + 10 minut formowania + 20 – 25 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g wody + 20 g mąki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 60 g cukru,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 210 g mleka,
  • 80 g masła,
  • 3 g soli.

Nadzienie kardamonowe:

  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 40 g mielonego kardamonu,
  • 60 g miękkiego masła.

Do posmarowania:

  • 1 jajko,
  • 10 ml mleka.

Do dekoracji:

  • 20 g uprażonych płatków migdałowych, roztopione masło lub suszone płatki chabrów.

Jak zrobić kardamonki?

Sposób przygotowania:

  1. W garnku o grubym dnie z wody i mąki zrobiłam zasmażkę o konsystencji budyniu i odstawiłam do wystudzenia.
  2. Następnie podgrzałam w garnku mleko z cukrem i masłem, aż składniki się połączą. Gotową mieszaninę odłożyłam do wystygnięcia.
  3. Do miski robota kuchennego przesiałam mąkę pszenną, suszone drożdże i wymieszałam. Potem dodałam wystudzony „budyń” i dolałam wystudzone mleko.
  4. Po minucie mieszania dodałam rozmieszane jedno jajko z żółtkiem i mieszałam przez 3 minuty.
  5. Na koniec doprawiłam solą, aby zrównoważyć słodki smak.
  6. Następnie z misy robota wybrałam ciasto i uformowałam w zwartą kulę na omączonej stolnicy lub blacie kuchennym.
  7. Ciasto na kardamonki przełożyłam do miski wysmarowanej olejem i odstawiłam do wyrośnięcia na maksimum półtorej godziny. W tym czasie ciasto podwoi objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto odgazowała, przełożyłam na posypany mąką blat i rozwałkowałam na kształt prostokąta.
  9. Składniki na nadzienie kardamonowe wymieszać w misce na gładką masę. Przy pomocy szpatułki rozsmarowałam je na rozwałkowanym cieście drożdżowym.
  10. Następnie zwijałam od dłuższego boku ciasto na bułeczki kardamonowe. Przy pomocy nitki dentystycznej podzieliłam na równe porcje. Mogą mieć po 3 cm.
  11. Pokrojone kardamonki ułożyłam w kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
  12. Piekarnik nastawiłam do nagrzania do 175° Celsjusza. Kardamonki nakryłam zwilżoną ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
  13. Wyrośnięte kardamonki posmarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
  14. Domowe bułeczki kardamonowe piekłam przez 20 – 25 minut. Do momentu aż wierzch będzie zarumieniony, a wbita wykałaczka w środek ciasta pozostanie sucha.
  15. Upieczone kardamonki odstawiłam do wystudzenia, lekko ciepłe posmarowałam roztopionym masłem i posypałam płatkami chabrów.
Gotowe kardamonki można posmarować roztopionym masłem i posypać suszonymi płatkami chabrów.Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć drożdżówki kardamonowe

Puszyste kardamonki na podwieczorek. Sprawdź prosty przepis ...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszyste kardamonki na podwieczorek. Sprawdź prosty przepis na bułeczki z kardamonem. Trudno od nich się oderwać - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska