Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!

oprac.mawZaktualizowano 
GIS ostrzega przed mięsem z salmonellą pixabay.com
GIS ostrzega! Kolejny produkt wycofany ze sklepów. Tym razem salmonella została wykryta w kiełbasie i mięsie.

W czwartek, 21 marca, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na powierzchni skorupek jaj z Biedronki znajdowały się pałeczki Salmonella Enteritidis. Dzień później opublikował kolejne ostrzeżenie. Tym razem pałeczki salmonelli wykryto w mięsie.

Salmonella uśmierca 150 tys. ludzi rocznie. Gdzie występuje?...

Salmonella w kiełbasie

W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto pałeczki salmonelli spp. w produktach: kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej/ - Główny lekarz weterynarii poinformował GIS o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej - czytamy w komunikacie.

Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!
  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Tego już nie kupisz! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. ...

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent ww. produktów zaczął wycofywać je ze sklepów. Dodatkowo podjął decyzję o wycofaniu także kiełbasy surowej metki łososiowej.

Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!
  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.

Co zrobić z zakupionym mięsem?

Firma Zakłady Mięsne Kier przeprasza wszystkich klientów za zaistniałe niedogodności, jednocześnie dodając, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.

Do dyspozycji klientów została uruchomiona także specjalna infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00.

WIDEO: Sanepid zabezpieczył wszystkie skażone jaja. Wycofano je z obrotu

źródło: TVN/x-news

Wideo

Materiał oryginalny: Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź! - Gazeta Lubuska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 4

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

E
El Polako

Za malą łapòwke proponowali inspetorowi..dla tego te info..normalnie jak by otrzymał duzo wiecej..jedli bysmy juz te salmonelle..

W
Wędzarz

Chyba trzeba odkurzyć wedzarnie i wrócić do starych metod. Bo te masarnie to gorsze jedzenie jak dla psów produkują

G
Gość

Gdzie są Ci wszyscy co sprawdzają jakoś produktów itd . Kto to wgl przepuszcza dalej do spożycia .? Maskara.

G
Gość

Maskara co to się dzieje ,aż strach kupować cokolwiek...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3