Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!

oprac.maw
GIS ostrzega przed mięsem z salmonellą
GIS ostrzega przed mięsem z salmonellą pixabay.com
GIS ostrzega! Kolejny produkt wycofany ze sklepów. Tym razem salmonella została wykryta w kiełbasie i mięsie.

W czwartek, 21 marca, Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że na powierzchni skorupek jaj z Biedronki znajdowały się pałeczki Salmonella Enteritidis. Dzień później opublikował kolejne ostrzeżenie. Tym razem pałeczki salmonelli wykryto w mięsie.

Salmonella w kiełbasie

W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto pałeczki salmonelli spp. w produktach: kiełbasa surowa metka łososiowa MAP oraz mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej/ - Główny lekarz weterynarii poinformował GIS o niezgodnych wynikach badań oraz o niezwłocznie podjętych działaniach mających na celu wycofanie kwestionowanych partii produktów z obrotu. Ponadto powiatowy lekarz weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w ww. zakładzie, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej - czytamy w komunikacie.

Szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!
  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.

Zalecenia dla konsumentów:

Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Główny Inspektorat Sanitarny co jakiś czas informuje o tym, co zostało wycofane ze sprzedaży. Nie są to jedynie produkty spożywcze, ale i często znane suplementy diety czy produkty codziennego użytku.  W ostatnim czasie pojawiło się kilka ważnych ostrzeżeń. Czego już nie kupimy? Co zniknęło w ciągu kilku miesięcy ze sklepowych półek?  Warto to sprawdzić! >>> Sprawdź także: Trzymasz te produkty w lodwóce? Popełniasz błądWIDEO: Sanepid zabezpieczył wszystkie skażone jaja. Wycofano je z obrotu<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/9ef88433-776a-fcf6-2acb-7bbb65badc26,68fe2baf-ff36-70ea-7494-1eb89d312184,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>źródło: TVN/x-news

Tego już nie kupisz! Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. ...

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent ww. produktów zaczął wycofywać je ze sklepów. Dodatkowo podjął decyzję o wycofaniu także kiełbasy surowej metki łososiowej.

Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź!
  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.

Co zrobić z zakupionym mięsem?

Firma Zakłady Mięsne Kier przeprasza wszystkich klientów za zaistniałe niedogodności, jednocześnie dodając, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.

Do dyspozycji klientów została uruchomiona także specjalna infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00.

WIDEO: Sanepid zabezpieczył wszystkie skażone jaja. Wycofano je z obrotu

źródło: TVN/x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Kiedy w Polsce czterodniowy tydzień pracy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Salmonella w mięsie. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed tymi produktami. Sprawdź! - Gazeta Lubuska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska