PĘDY DLA SMAKOSZY
PĘDY DLA SMAKOSZY
Szparag - wieloletnia roślina z rodziny liliowatych. Jej walory smakowe doceniali już starożytni Egipcjanie. Są niskokaloryczne, zawierają m.in. sód, magnez i wapń, witaminy B i C oraz kwasy foliowy i szczawiowy.
Mainka jest współwłaścicielem plantacji pod Trzcielem. Uprawia przede wszystkim białe szparagi, ale od lat systematycznie zwiększa produkcję zielonych, które są bardzo popularne w Hiszpanii, Włoszech i Francji.
- W Polsce wciąż stanowią zaledwie kilka procent upraw, bo my produkujemy te warzywa na potrzeby rynku niemieckiego, a Niemcy gustują przede wszystkim w białych szparagach. Szkoda, gdyż zielone są zdrowsze i smaczniejsze - przekonuje.
Białe zawdzięczają swój kolor temu, że rosną w specjalne usypanych wałach bez dostępu światła. Są wycinane dwa razy dziennie, zanim zdążą się przebić na powierzchnię. I po schłodzeniu i przebraniu jeszcze tego samego dnia są wywożone za naszą zachodnią granicę.
Zielone rosną na powierzchni, nie trzeba więc sypać wałów. W dodatku zbiera się je tylko raz dziennie, ale zdaniem plantatorów, wcale nie są łatwiejsze w uprawie. Tłumaczą, że są one bardziej podatne na przymrozki i choroby. - Dlatego w sklepach płacimy za nie tyle samo, co za białe - mówią.
Według obiegowych opinii, zielone są twardsze i mniej smaczne od białych. Zdaniem A. Mainki, to tylko mit, który krzywdzi te szlachetne warzywa. - Zielonych nie trzeba obierać tak jak białych. Mają za to bardziej intensywny smak, a w dodatku zawierają więcej mikroelementów i witaminy C, bo rosły i dojrzewały na słońcu - wyjaśnia.
Przepis na grillowane szparagi
Składniki:
Przygotowanie:
Oczyść szparagi, blanszuj je przez trzy minuty w osolonej wodzie, następnie ostudź w wodzie z kostkami lodu i odsącz. Wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem, następnie polej tym sosem pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?