Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezonowe i zdrowe przysmaki - szparagi

(dab)
- Zielone szparagi mają bardziej intensywny smak i są zdrowsze, ale Polacy podobnie jak Niemcy wciąż gustują przede wszystkim w białych - mówi prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka.
- Zielone szparagi mają bardziej intensywny smak i są zdrowsze, ale Polacy podobnie jak Niemcy wciąż gustują przede wszystkim w białych - mówi prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka. fot. Dariusz Brożek
- Zielone szparagi są zdrowe i smaczniejsze od białych - przekonuje prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Andrzej Mainka.

PĘDY DLA SMAKOSZY

PĘDY DLA SMAKOSZY

Szparag - wieloletnia roślina z rodziny liliowatych. Jej walory smakowe doceniali już starożytni Egipcjanie. Są niskokaloryczne, zawierają m.in. sód, magnez i wapń, witaminy B i C oraz kwasy foliowy i szczawiowy.

Mainka jest współwłaścicielem plantacji pod Trzcielem. Uprawia przede wszystkim białe szparagi, ale od lat systematycznie zwiększa produkcję zielonych, które są bardzo popularne w Hiszpanii, Włoszech i Francji.

- W Polsce wciąż stanowią zaledwie kilka procent upraw, bo my produkujemy te warzywa na potrzeby rynku niemieckiego, a Niemcy gustują przede wszystkim w białych szparagach. Szkoda, gdyż zielone są zdrowsze i smaczniejsze - przekonuje.
Białe zawdzięczają swój kolor temu, że rosną w specjalne usypanych wałach bez dostępu światła. Są wycinane dwa razy dziennie, zanim zdążą się przebić na powierzchnię. I po schłodzeniu i przebraniu jeszcze tego samego dnia są wywożone za naszą zachodnią granicę.

Zielone rosną na powierzchni, nie trzeba więc sypać wałów. W dodatku zbiera się je tylko raz dziennie, ale zdaniem plantatorów, wcale nie są łatwiejsze w uprawie. Tłumaczą, że są one bardziej podatne na przymrozki i choroby. - Dlatego w sklepach płacimy za nie tyle samo, co za białe - mówią.

Według obiegowych opinii, zielone są twardsze i mniej smaczne od białych. Zdaniem A. Mainki, to tylko mit, który krzywdzi te szlachetne warzywa. - Zielonych nie trzeba obierać tak jak białych. Mają za to bardziej intensywny smak, a w dodatku zawierają więcej mikroelementów i witaminy C, bo rosły i dojrzewały na słońcu - wyjaśnia.

Przepis na grillowane szparagi

Składniki:

  • szklanka startego kanadyjskiego sera Cheddar,
  • 12 szparagów,
  • dwie szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek,
  • pięć łyżek oliwy,
  • sok z połowy cytryny,
  • pięć łyżek wody,
  • ćwierć łyżeczki soli,
  • pieprz.

    Przygotowanie:

    Oczyść szparagi, blanszuj je przez trzy minuty w osolonej wodzie, następnie ostudź w wodzie z kostkami lodu i odsącz. Wymieszaj oliwę, wodę, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem, następnie polej tym sosem pieczarki i dokładnie je wymieszaj. Szparagi upiecz na grillu lub na ruszcie piekarnika, aż pokażą się ciemne paski. Ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i posyp startym serem cheddar. Włącz grill, zapiekaj tak długo, aż ser się rozpuści i leciutko przyrumieni. Podawaj z sałatką z pieczarek.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska