Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Siadamy do deseru

Redakcja
Pani Kornelia Szymała przysłała nam przepisy na różne pyszne słodkości, ale też z odrobiną pieprzu.

Przepisy sąjak znalazł na sobotnio-niedzielne spotkania z rodziną i znajomymi. Dziękujemy i zapraszamy do konkursu.

Owocowe stożki
Składniki:

  • 1/2 kg truskawek,
  • 1/2 kg świeżych dobrze dojrzałych brzoskwiń (mogą być z puszki),
  • kilka plastrów ananasa z puszki i syrop,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • cukier do smaku,
  • cytryna,
  • 2 owoce kiwi

    Przygotowanie:

    Truskawki opłukać, osączyć, odszypułkować, zmiksować, przetrzeć przez sito. Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki, oddzielić pestki. Brzoskwinie i plastry ananasa pokroić na kawałki, zmiksować, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z małą ilością zimnej wody, gdy napęcznieje, odgrzać, by się rozpuściła, przestudzić, połączyć z syropem z ananasa.

    Przecier truskawkowy i brzoskwiniowy rozcieńczyć syropem, doprawić do smaku. Sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem do czterech małych miseczek wlać najpierw warstwę truskawkową, a gdy zastygnie brzoskwiniową, zastudzić. Kiwi umyć, obrać, zmiksować. Deserki wyjąć z miseczek na talerz, ozdobić sosem z kiwi.

    Z sałaty lodowej i truskawek

    Składniki:
  • 1 kg świeżych truskawek,
  • mała główka sałaty lodowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • szczypta cukru,
  • szczypta soli i pieprzu.

    Przygotowanie:

    Umytą osuszoną sałatę rozdrobnić, wymieszać z pokrojonymi truskawkami, Z oleju, soku pomarańczowego i octu winnego przyrządzić sos. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Polać sałatkę. Przykryć, odstawić na 10 minut, by nabrała smaku. Sałatkę można urozmaicić, dodając listki melisy, smażone w cieście piwnym.

    Ciasto przygotowuje się z 7 łyżek mąki, 1/3 szklanki piwa, jajka i szczypty soli. Ubite białko należy połączyć z żółtkiem, mąką, piwem oraz solą i dokładnie wymieszać. Listki melisy zanurzyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju. Odsączyć z tłuszczu.

    Babka rabarbarowo-truskawkowa

    Składniki:
  • pól szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • pól szklanki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100g masła,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • masło do smarowania formy.

    Przygotowanie:

    500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru, 2 goździki, 300 g truskawek, kieliszek likieru owocowego, 3 łyżki cukru pudru, polewa. Jaja ubić z cukrem. Dosypać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać ze stopionym masłem. Przełożyć do brytfanki wysmarowanej masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyjąć, przestudzić.

    Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki i wstawić na mały ogień pod przykryciem, dodając goździki. Miękki zmiksować i osłodzić. Po ostudzeniu wyłożyć na ciasto. Truskawki umyć, pokroić na plasterki, skropić likierem i rozłożyć na cieście. Udekorować polewą do lodów.

    Kruche ciasto z truskawkami

    Składniki:
  • 170 g margaryny "Kasi",
  • 300 g mąki,
  • 100g cukru,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 2 żółtka,
  • 400g truskawek,
  • cukier puder do dekoracji.

    Przygotowanie:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia i miękką "Kasię" wymieszaj mikserem, dodaj cukier, żółtka i śmietanę, a następnie rękoma szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki. Formę do tarty wysmaruj "Kasią" i oprósz mąką. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2 cm i wyłóż nim przygotowaną wcześniej formę. Nakłuj je widelcem i wstaw na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Truskawki umyj, obetnij szypułki i pokrój na ćwiartki. 1/3 truskawek wysyp na podpieczone ciasto, wyłóż na nie resztę pokruszonego w rękach surowego ciasta i wstaw ponownie do gorącego piekarnika. Piecz około 25 minut, aż ciasto się zrumieni. Na upieczone ciasto wysyp resztę truskawek i posyp cukrem pudrem.

    Kornelia Szywała z Cisowa
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska