Śliwki należy umyć, odsączyć, przekroić i wyjąć pestki. Następnie przekładamy je do sporego naczynia (np. kamiennego garnka). Wodę przegotować razem z octem, cukrem i przyprawami, po czym zalać śliwki gorącym jeszcze płynem. Następnego dnia zlać zalewę, zagotować i ponownie zalać nią śliwki. Czynność tę powtórzyć łącznie pięć razy. Po ostatnim zlaniu, śliwki przełożyć do słoików, dopełnić płynem i dokładnie zakręcić słoiki. Nie musimy ich juz gotować.
- Jeśli zostanie nam zalewa, możemy jej użyć na przykład do marynowania mięsa na pieczeń - radzi R. Szałata.
Składniki:
- 3 kg śliwek węgierek lekko dojrzałych
- 0,5 litra octu dziesięcioprocentowego
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- kilka goździków
- laska kory cynamonowej
Jak przyrządzić pyszną sałatkę, upiec babkę, lub ugotować apetyczną i oryginalną zupę? Wielu z nas ma receptury na swoje ulubione specjały kulinarne. Zachęcamy Was do dzielenia się swoimi przepisami Czytelnikami „Głosu Międzyrzecza i Skwierzyna”. Zainteresowanych prosimy o kontakt mailowy z redakcją pod adresem [email protected], lub przez nasz fanpage na portalu facebook. Prosimy też o zdjęcia gotowych potraw, czy składników. Możemy też Was odwiedzić podczas przygotowywania potrawy i zrobić zdjęcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?