Już dzisiaj warto zastanowić się, co przygotować na Dzień Matki. Propozycji prezentów jest wiele, ale nic tak nie poprawia humoru, jak dobre ciasto czy ciasteczka. Przepisy, które prezentujemy przygotowane zostały przez utalentowane blogerki kulinarne. Kawowy tort brownie, ciasteczka orzechowe i ciasto marchewkowe posmakują całej rodzinie!
Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi
Przepis autorki Candy Company – kulinarnego Bloga Roku 2015
(15 porcji, czas przygotowania: 60 min + 60 min pieczenie)
Składniki:
Brownie:
300g masła
300g gorzkiej czekolady
5 jajek
150g ciemnego cukru muscovado
120g cukru pudru
120g śliwek kalifornijskich
175g mąki
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli
Masa kawowa:
500g mascarpone
200g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Mus śliwkowy:
70g śliwek kalifornijskich
sok i skórka z połowy pomarańczy
2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brownie:
Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia.
Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut. Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.
Masa kawowa:
Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.
Mus śliwkowy:
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.
Złożenie:
Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.
Ciastka owsiane z masłem orzechowym i śliwką kalifornijską
Przepis autorki Crust and Dust - kulinarnego Bloga Roku 2012
(40 porcji, czas przygotowania: 45 min)
Składniki:50 g miękkiego masła
200 g masła orzechowego
150 g cukru (3/4 szklanki)
1 jajko
130 g mąki pszennej (1 szklanka)
110 g płatków owsianych górskich (1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 śliwek kalifornijskich
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem utrzyj masło, masło orzechowe i cukier do połączenia składników. Do masła i cukru dodaj jajko. Zmiksuj. Śliwki drobno posiekaj. W misce wymieszaj mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia. Dodaj do masła, cukru i jajek. Zmiksuj do połączenia składników. Dodaj śliwki i wymieszaj z masą ciasteczkową. Z powstałej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszcz je palcami i układaj na blaszce zostawiając między nimi ok. 3 cm odstępu. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ciastka do zezłocenia – około 15 minut. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i pozwól im odpocząć na blaszce 2 minuty. Zdejmij na kratkę i ostudź.
Ciasto marchwiowe ze śliwką kalifornijską
Przepis autorki Crust and Dust - kulinarnego Bloga Roku 2012
(10 porcji, czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
4 marchewki
10 śliwek kalifornijskich
Przygotowanie:
Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Śliwki pokrój na drobne kawałki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Mikserem ubijaj jajka z cukrem przez 3 minuty. Do jajek dodaj olej i zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj do masy jajeczno-cukrowej. Miksuj przez około minutę, do połączenia składników. Do masy dodaj marchewki i śliwki kalifornijskie. Ponownie zmiksuj do połączenia składników przez minutę. Gotową masę wlej do keksówki. Wstaw do piekarnika. Piecz do zezłocenia ok. 45 minut. Jeśli po tym czasie patyczek włożony w ciasto pozostaje mokry, piecz kolejne 10 minut i po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem jeszcze raz. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika. Pozwalamy mu delikatnie ostygnąć w blaszce przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy na blacie.