Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki z rusztu

Edyta Grądzka, Obłotne
Edyta Grązka proponuje nam dziś kilka potraw na grilla. Do jesieni jak znalazł.

Nagradzamy panią książką kulinarną. Zapraszamy Czytelników do naszego konkursu.

Szaszłyki
Składniki:

  • ok. kilograma kiełbasy podwawelskiej lub innej,
  • 2 cebule,
  • 2 papryki czerwone lub zielone,
  • 200 g pieczarek,
  • olej z pestek winogron,
  • przyprawa do potraw z grilla.

    Przygotowanie:
    Kiełbasę kroimy w grubsze plastry. Paprykę kroimy w kwadraty, a pieczarki przekrawamy na małe cząstki. Wszystkie składniki nadziewamy naprzemian na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki skrapiamy olejem i posypujemy przyprawa do smaku. Grillujemy ok. 10 min. co jakiś czas obracając.

    Sałatki do grilla

    Sałatka z marynowanych pieczarek

    Składniki:
  • duży słoik marynowanych pieczarek,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • pół słoika fasolki szparagowej zielonej,
  • 30 dag żółtego sera,
  • torebka (100 g) ryżu,
  • majonez, sól, pieprz.

    Przygotowanie:
    Ryz ugotować i ostudzić. Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. fasolę czerwona i zieloną odsączamy z zalewy. Żółty ser kroimy w drobna kostkę. Łączymy wszystkie składniki z majonezem i na koniec doprawiamy solą i pieprzem d smaku.

    Sałatka meksykańska

    Składniki:
  • puszka fasoli czerwonej,
  • puszka sałatki meksykańskiej,
  • jabłko,
  • kilka plastrów żółtego sera,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 20 marynowanych cebulek,
  • sól, pieprz, musztarda, majonez

    Przygotowanie:
    Fasolę i mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Obrane jabłko, ogórki i żółty ser kroimy w kostkę. Wszystkie składniki oraz marynowane cebulki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku odrobina musztardy oraz solą i pieprzem.

    Sałatka z kruchą lodową sałatą

    Składniki:
  • 1 lodowa sałata,
  • sól,
  • pęczek rzodkiewki,
  • ogórek,
  • pieprz,
  • 0,5 kg koktajlowych pomidorków,
  • ser feta,
  • ocet balsamiczny,
  • oliwa z oliwek.

    Przygotowanie:
    Sałatę porwać na małe kawałki, ogórek pokroić w trochę grubsze plastry. Pomidory i rzodkiewkę w połówki, a fetę w drobna kostkę. Sałatę skropić octem balsamicznym, wszystkie składniki wymieszać, dodać fetę, a na końcu skropić trochę oliwą z oliwek.

    Sałata z winogronami

    Składniki:
  • główka sałaty lodowej,
  • kiść winogron czerwonych,
  • 150 g sera feta,
  • garść grzanek pszennych,
  • sos winegret

    Przygotowanie:
    Liście sałaty drzemy na drobne kawałki. Winogrona przekrawamy na połówki i usuwamy pestki. Wszystkie składniki: sałatę i winogrona oraz ser pokrojony w kostkę i grzanki delikatnie mieszamy. Przed podaniem polewamy sosem winegret.

    Kanapki piknikowe

    Składniki na jedną kanapkę:
  • 3 kromki chleba żytniego krojonego,
  • 2 liście sałaty lodowej,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 4 plastry kiełbasy krakowskiej,
  • ogórek i masło.

    Przygotowanie:
    Obcinamy stosownie skórkę chleba, sałatę kroimy w paski, dwie kromki chleba smarujemy masłem, obkładamy sałatą i żółtym serem. na jednej z kromek układamy dodatkowo cienkie plasterki ogórka, a na drugiej kiełbasy. Kromki kładziemy jedna na drugą i przykrywamy trzecią kromką chleba, dociskamy i spinamy dwiema wykałaczkami i przekrawamy na dwa trójkąciki.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska