Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sosy gorące, sosy zimne

(kb)
Podkreślają smak. Nadają potrawom charakter. Bez nich wiele dań smakowałoby gorzej.

Rodzajów sosy jest wiele, a każdy kucharz z kulinarną fantazją może podać swoje, niepowtarzalne przepisy.

Sos Skandynawski

Składniki:

  • trzy czubate łyżki przecieru jabłkowego
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki 18-proc. śmietany
  • łyżeczka keczupu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • cukier, kilka kaparów (mogą być także "kapary" domowej roboty z nasion nasturcji).

    Przygotowanie:

    1. Do głębszej miseczki wlać śmietanę i roztrzepać ją widelcem.
    2. Dodawać do śmietany stopniowo przecier jabłkowy, majonez, keczup.
    3. Doprawić sos solą, cukrem i pieprzem.
    4. Wsypać drobno posiekany szczypiorek. Dodać kapary.
    Bez nich sos też jest smaczny. Nadaje się do wszystkich mięs oraz do ryb na zimno.

    Sos Pieczarkowy

    Składniki:
  • 30 dag małych pieczarek
  • szklanka gęstej śmietany
  • trzy łyżki mleka
  • dwie łyżki masła
  • łyżka mąki
  • sól, biały pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć ma maśle, żeby się zrumieniły. Przykryć pokrywkę i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut.
    2. Mąkę rozprowadzić w mleku, starając się dokładnie rozbić ewentualne grudki.
    3. Do mleka dodać śmietanę i całość lekko ubić.
    4. Masą zalać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
    Podawać na gorąco.
    Sos trzeba zrobić tuż przed podaniem go na stół, bo nie nadaje się do odgrzewania. Trzeba też uważać, żeby w ostatniej fazie przyrządzania nie trzymać go na ogniu dłużej niż trzy minuty.
    W sezonie można użyć świeżych grzybów. Najlepsze będą malutkie główki podgrzybków lub prawdziwków.

    Sos Cumberland

    Składniki:
  • pół słoika galaretki z czerwonych porzeczek lub żurawiny do mięs
  • dwie łyżki utartego chrzanu
  • dwie łyżki musztardy
  • cytryna
  • pomarańcza
  • czerwone wino
  • sól, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Cytrynę i pomarańczę dokładnie wyszorować pod strumieniem gorącej wody. Osuszyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnej tarce.
    2. Chrzan (najlepiej świeżo starty, ostatecznie ze słoiczka) wymieszać z galaretką.
    3. Dodać otarte skórki cytrusowe i musztardę. Wymieszać.
    4. Wycisnąć sok z cytrusów. Dodawać po trochę do sosu, mieszając. Uważać, żeby sos nie stał się zbyt rzadki.
    5. Wlać dwie łyżki czerwonego wina. Doprawić solą i cukrem do smaku.
    Taki sos pasuje do zimnych mięs.

    Sos Kolorowy

    Składniki:
  • kubek jogurtu
  • pół czerwonej papryki
  • pół żółtej papryki
  • mała cebula
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
    2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę.
    3. Do jogurtu wrzucić cebulę, paprykę w dwóch kolorach, szczypiorek i koperek.
    4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
    Gotowy sos wstawić do lodówki na pół godziny. Podawać do mięs z grilla oraz do zimnego ryżu ugotowanego na sypko.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska