Rodzajów sosy jest wiele, a każdy kucharz z kulinarną fantazją może podać swoje, niepowtarzalne przepisy.
Sos Skandynawski
Składniki:
Przygotowanie:
1. Do głębszej miseczki wlać śmietanę i roztrzepać ją widelcem.
2. Dodawać do śmietany stopniowo przecier jabłkowy, majonez, keczup.
3. Doprawić sos solą, cukrem i pieprzem.
4. Wsypać drobno posiekany szczypiorek. Dodać kapary.
Bez nich sos też jest smaczny. Nadaje się do wszystkich mięs oraz do ryb na zimno.
Sos Pieczarkowy
Składniki:Przygotowanie:
1. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć ma maśle, żeby się zrumieniły. Przykryć pokrywkę i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut.
2. Mąkę rozprowadzić w mleku, starając się dokładnie rozbić ewentualne grudki.
3. Do mleka dodać śmietanę i całość lekko ubić.
4. Masą zalać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować.
Podawać na gorąco.
Sos trzeba zrobić tuż przed podaniem go na stół, bo nie nadaje się do odgrzewania. Trzeba też uważać, żeby w ostatniej fazie przyrządzania nie trzymać go na ogniu dłużej niż trzy minuty.
W sezonie można użyć świeżych grzybów. Najlepsze będą malutkie główki podgrzybków lub prawdziwków.
Sos Cumberland
Składniki:Przygotowanie:
1. Cytrynę i pomarańczę dokładnie wyszorować pod strumieniem gorącej wody. Osuszyć i zetrzeć z nich skórkę na drobnej tarce.
2. Chrzan (najlepiej świeżo starty, ostatecznie ze słoiczka) wymieszać z galaretką.
3. Dodać otarte skórki cytrusowe i musztardę. Wymieszać.
4. Wycisnąć sok z cytrusów. Dodawać po trochę do sosu, mieszając. Uważać, żeby sos nie stał się zbyt rzadki.
5. Wlać dwie łyżki czerwonego wina. Doprawić solą i cukrem do smaku.
Taki sos pasuje do zimnych mięs.
Sos Kolorowy
Składniki:Przygotowanie:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę.
2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w drobną kostkę.
3. Do jogurtu wrzucić cebulę, paprykę w dwóch kolorach, szczypiorek i koperek.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Gotowy sos wstawić do lodówki na pół godziny. Podawać do mięs z grilla oraz do zimnego ryżu ugotowanego na sypko.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?