1/12
Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które...
fot. marilyna/123RF

Tych 10 superfoods możesz jeszcze nie znać! Sprawdź, co zawierają!

Sprawdź listę 10 egzotycznych superproduktów, które zaskakują swoimi właściwościami i smakiem!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/12
Owoce maqui (Aristotelia chilensis), nazywane po angielsku...
fot. Larisa Blinova/123RF

Jagody maqui

Owoce maqui (Aristotelia chilensis), nazywane po angielsku winną jagodą chilijską, mają ciemnofioletowy kolor kwaskowato-cierpki smak i wyróżniają się silnym działaniem antyoksydacyjnym.

Jak potwierdzono w badaniach, jagody te pomagają obniżyć we krwi poziom wolnych rodników, glukozy i cholesterolu LDL, a także ograniczyć stan zapalny w płucach. Obfitują w wapń, potas, witaminy C z grupy B.

Porcja 3 g: 12 kcal, 0,2 g cukrów, 0,1 g tłuszczu, 1,2 g błonnika.

3/12
Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają...
fot. alexanderruiz/123RF

Jagody açai

Owoce brazylijskiej palmy açai (Euterpe oleracea) mają fioletowo-niebieski kolor i kwaskowaty, odświeżający smak. Stanowią znakomite źródło antyoksydacyjnych antocyjanów, które wspomagają krążenie krwi i stan naczyń włosowatych w układzie krwionośnym.

Potencjał antyoksydacyjny tych jagód mierzony w skali ORAC jest trzykrotnie wyższy niż w przypadku borówki amerykańskiej. Obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, wapń, potas, żelazo i prowitaminę A i z grupy B. Zapewniają też pierwiastki śladowe takie jak chrom, miedź i mangan.

Porcja 3 g: 16,4 kcal, 0,06 g cukrów, 1 g tłuszczu, 0,45 g błonnika.

4/12
Liście pochodzącego z Indii drzewa o nazwie moringa (Moringa...
fot. vm2002/123RF

Moringa

Liście pochodzącego z Indii drzewa o nazwie moringa (Moringa oleifera), nazywanego też drzewem chrzanowym, wyróżniają się wyjątkowymi jak na tą część botaniczną wartościami odżywczymi.

Liście moringi mają gorzkawy smak, a obfitują zwłaszcza w żelazo, magnez, beta-karoten, witaminy C, B2 i B6, a także antyosydanty takie jak kwercetyna, izotiocyjaniany i kwas chlorogenowy. Ich spożywanie poprawia parametry biochemiczne krwi i redukuje stan zapalny.

Porcja 3 g: 9,3 kcal, 0,2 g cukrów, 0,2 g tłuszczu, 0,7 g białka, 1 g błonnika.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Uwaga! W weekend na rondo Kosynierów Gdyńskich kierowcy nie wjadą

Uwaga! W weekend na rondo Kosynierów Gdyńskich kierowcy nie wjadą

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Zobacz również

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie

Sponsorzy murem za żużlowcami Stali Gorzów. Już im wybaczyli porażkę w Lublinie