Surowe szparagi nadają się do jedzenia? Komu mogą zaszkodzić? Sprawdź najważniejsze informacje o tym przysmaku!
Czy szparagi trzeba gotować?
Wiele składników odżywczych zawartych w szparagach jest wrażliwych na obróbkę termiczną. To chociażby witamina C i witaminy z grupy B 1 i 9. Nie oznacza to jednak, że po podgrzaniu szparagi będą ich zupełnie pozbawione. Nie! Pod warunkiem, że ich nie rozgotujemy.
Szparagi jak przyrządzić
Kerry Torrens szeroko cytowana ekspertka BBC uważa na przykład, że gotowanie, a właściwie podgrzewanie szparagów pozwala z nich uwolnić coś, co kiedy są surowe i zimne jest dla człowieka zupełnie obojętne. Czymś takim jest przeciwutleniający kwas ferulowy. Znany z kosmetyków, ale również diety sportowców. Ma doskonały wpływ na skórę i cerę, a także na tkankę mięśniową.
Czy surowe szparagi są smaczne?
Strączkowy groch o lekko orzechowym smaku. Tak smakują surowe szparagi. Trzeba też pamiętać o tym, że smak może się nieco różnić w zależności od gatunku, ale także od… wielkości. Cieńsze będą z całą pewnością smaczniejsze. Te grubsze mogą być cierpkie i gorzkie. Z czym je jeść? Najlepiej w sałatce z rzodkiewkami (dobrze gdyby były chrupiące) i pomidorkami koktajlowymi.