5/11
Co dają nam szparagi?
Porcja 80 gram zapewnia nam:
- 21 Kcal / 88 KJ
- 2,7g białka
- 0,6g tłuszczu
- 1,1g węglowodanów
- 1,5g błonnika
- 176mg potasu
- 311mcg karotenu
- 138mcg folianów
6/11
Szparagi to probiotyk
Szparagi to probiotyk
7/11
Szparagi jako sposób na kaca?
Podobno dzięki błonnikowi mają bardzo dobry wpływ na wątrobę. Potrzeba jednak dalszych badań, by udowodnić, że to prawda.
Szparagi są też bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy, która jest ważna dla tworzenia czerwonych krwinek i podziału komórek – syntetyczną wersją tej witaminy jest kwas foliowy.
8/11
Szparagi obniżają ciśnienie krwi
Zwiększenie spożycia potasu przy jednoczesnej redukcji soli ma pozytywny wpływ na wysokie ciśnienie krwi. Szparagi są dobrym źródłem potasu, jedna porcja dostarcza około 5% dziennego spożycia.