5/7
Składniki dla 1 osoby:...
fot. Agnieszka Duszyńska

Pizza dla dbających o linię

Składniki dla 1 osoby:

• 1 jajko
• 1,5 łyżki mleka
• 4 łyżki kaszy manny
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatki:
• 1/2 cebuli,
• 1/2 pomidora
• mały kawałek papryki
• 2 plastry szynki
• ketchup pikantny
• papryka mielona
• sól, pieprz
• zioła prowansalskie / przyprawa do pizzy
• odtłuszczony ser (niekoniecznie)


Przygotowanie
W kubku wymieszać jajko z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, kaszę manną i odrobinę przyprawy do pizzy. Posiekać wybrane warzywa w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozprowadzonego oleju do wylać ciasto i ułożyć na nim posiekane składniki, posypać przyprawami. Smażyć krotko (ok.2 min.), tylko do przypieczenia się spodu. Zsunąć pizzę z patelni na blachę i włożyć do piekarnika (lub mikrofalówki) na funkcję grill na 5-6 min. do zarumienienia. Polać ketchupem i gotowe.

Autorka: Czytelniczka Agnieszka Duszyńska

6/7
Składniki na 4 małe pizze...
fot. Katarzyna Sadłowska

Pizzerki

Składniki na 4 małe pizze


• 400g mąki pszennej+ do posypania stolnicy
• pół łyżeczki soli
• 12g suchych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 200ml letniej wody
• 5 łyżek oleju z pestek winogron
• 80 g niebieskiego sera pokrojonego na drobne kawałki
• 130g startego sera gruyere
• 12 plastrów mozzarelli
• 1 pomidor (pokrojony na plasterki)
• zioła prowansalskie
• przyprawa do pizzy
• pieprz



Mąkę wymieszać razem z solą, a w drugiej misce połączyć ze sobą drożdże, cukier i wodę. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki, dolewamy olej i całość porządnie zagniatamy.

Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Każdą porcję podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Pizze układamy na papierze do pieczenia.

Posypujemy przyprawami, dodajemy kawałki pomidora (wystarczy nawet jeden plasterek na jedną pizzę. Trzeba go wówczas rozkroić na 4 małe kawałki) i sery.

Całość zapiekamy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok. 5 minut.

Autorka: Czytelniczka Katarzyna Sadłowska

7/7
kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby...
fot. Fotolia

5 wskazówek, jak ją przyrządzić.

kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:
1) Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.
2) Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce
w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.

3) Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również
z innym żółtym serem.

4) Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty.

5) Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze.

źródło: materiały prasowe

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Polecamy

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Szczęśliwy finał poszukiwań 29-latka ze Szprotawy. Sprawdzono ponad 400 ha lasów

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Ta kobieta to dynamit! Chylińska dała czadu w Sulechowie. Ludzie szaleli | ZDJĘCIA

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru