1/79
Lubuska kuchnia to istna mieszanka smaków. Swoją...
fot. Mariusz Kapała

Jak smakuje Lubuskie? Poznaj produkty tradycyjne

Lubuska kuchnia to istna mieszanka smaków. Swoją różnorodność zawdzięcza mieszkańcom, którzy swoje korzenie mają w różnych częściach Polski, a także za granicą, głównie na Kresach. A że w wielu rodzinach, przepisy kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie, można już mówić o lubuskich potrawach tradycyjnych.

W 2004 r. na mocy ustawy została wprowadzona lista produktów tradycyjnych, na którą trafiają produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Ma być przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej i źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów.

Obecnie na liście jest już prawie 2 tys. produktów z całego kraju, w tym 82 z województwa lubuskiego.

Polecamy wideo: O jakości win i tradycjach winiarskich na Ziemi Lubuskiej mówią sommalierzy


Kto może wpisać produkt na listę produktów tradycyjnych

Podstawą wpisu produktu na Listę Produktów tradycyjnych jest jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa się te wykorzystywane w regionie co najmniej od 25 lat. Zgłosić je może każdy, kto posiada umiejętność i wiedzę pozwalającą na wytworzenie tego produktu.
Wniosek o wpisanie produktu regionalnego na listę składa się w urzędzie marszałkowskim. Gdy zostanie sprawdzony i zatwierdzony, zostaje przekazany do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Większość zdjęć i opisów pochodzi z opracowania "Tradycyjna kuchnia regionu lubuskiego" przygotowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.

2/79
W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z...
fot. źródło: UMWL

Ser kozi dojrzewający

W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Mleko kozie uznawane jest za lekkostrawne oraz antyalergiczne, w związku z czym wyroby przygotowywane na jego bazie cieszą się dużą popularnością. Jednym z nich jest przygotowywany do dziś, niezmiennie tą samą metodą ser kozi dojrzewający. „Pełnotłusty ser biały twarogowy wkładała do miseczki, posypywała solą i szczelnie przykrywała ściereczkę. Ser dojrzewał minimum tydzień czasu w temperaturze pokojowej aż mocno pachniał” (wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Charakterystyczną cechą sera koziego dojrzewającego jest widoczny delikatny nalot pleśni na skórce tego sera. Odpowiednio przygotowany i dojrzały ser zazwyczaj spożywany jest bez dodatków, ale stanowi także wspaniałą przekąskę, do której dodaje się miód. Znawcy sztuki kulinarnej polecają ten rodzaj sera jako dodatek do sałatek lub gotowych dań.

Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko

3/79
W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z...
fot. źródło: UMWL

Ser kozi zamkowy

W miejscowości Siedlisko znajduje się wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Mleko kozie uznawane jest za lekkostrawne oraz antyalergiczne, w związku z czym wyroby przygotowywane na jego bazie cieszą się dużą popularnością. Jednym z nich jest przygotowywany do dziś, niezmiennie tą samą metodą ser kozi dojrzewający. „Pełnotłusty ser biały twarogowy wkładała do miseczki, posypywała solą i szczelnie przykrywała ściereczkę. Ser dojrzewał minimum tydzień czasu w temperaturze pokojowej aż mocno pachniał” (wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Charakterystyczną cechą sera koziego dojrzewającego jest widoczny delikatny nalot pleśni na skórce tego sera. Odpowiednio przygotowany i dojrzały ser zazwyczaj spożywany jest bez dodatków, ale stanowi także wspaniałą przekąskę, do której dodaje się miód. Znawcy sztuki kulinarnej polecają ten rodzaj sera jako dodatek do sałatek lub gotowych dań.

Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko

4/79
Przepis na przygotowanie sera twarogowego z mleka koziego –...
fot. źródło: UMWL

Ser twarogowy z mleka koziego – krajanka

Przepis na przygotowanie sera twarogowego z mleka koziego – krajanka znany jest w Siedlisku, jak i w okolicznych miejscowościach od bardzo dawna tj. od lat 50. Do dziś wyrabiany jest tą samą metodą z mleka odtłuszczonego. Do sera chudego dodawana jest gęsta śmietana w celu jego związania oraz sól i pieprz grubo mielony do smaku. Następnie wszystko jest długo mieszane, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie dodatki. Kolejnym etapem jest przełożenie sera do lnianego worka o kształcie rożka i umieszczenie go pomiędzy dwie deski i przyciśnięcie kamieniem w celu odsączenia reszty serwatki. Ser nadaje się do spożycia najlepiej na drugi dzień, ponieważ posiada zwięzłą konsystencję, co sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do krojenia i stąd wzięła się jego nazwa „krajanka”. Ser twarogowy spożywany jest na wiele sposobów tj. z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, na kromce chleba. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi, farsz do naleśników czy łazanek.

Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Nagie wdzięki pod prysznicem najseksowniejszej siatkarki świata. Prowokacyjnie ujęcia

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

Dlaczego kalafior żółknie w ogródku? Praktyczne wskazówki uprawy

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

Zobacz również

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

Silwana w Gorzowie na ostatniej prostej! Na budowie parku handlowego zawisła wiecha

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks

13 zachwycających atrakcji Mazur na majówkę. Idealne miejsca na zabawę i relaks