9/79
Do jej wyrobu wykorzystuje się mięso indycze z ud i piersi...
fot. źródło: UMWL

Kiełbasa sucha z indyka

Do jej wyrobu wykorzystuje się mięso indycze z ud i piersi indyczych, które jest rozdrabniane na szarpaku, z dodatkiem tłuszczu. Następnie powstałą masą napełniane są ściśle batony i osadzane do równomiernego rozprowadzenia przypraw, takich jaki pieprz, gałka, czosnek, papryka i kardamon. Kiełbasa sucha jest wędzona na gorąco z jednoczesnym jej pieczeniem.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

10/79
W miejscowości Sława, w przepięknych okolicznościach...
fot. źródło: UMWL

Kiełbasa myśliwska z indyka

W miejscowości Sława, w przepięknych okolicznościach przyrody, powstaje według tradycyjnych receptur kiełbasa myśliwska z indyka. Na tym terenie bardzo dużą rolę odgrywa produkcja żywności o znaczeniu ponadregionalnym. Od wielu lat przygotowywana na tym terenie kiełbasa myśliwska z indyka ma swoich licznych amatorów. Według receptury początkowo mięso indycze jest rozdrabniane i kutrowane z niewielką ilością lodu, a w fazie końcowej dodawane są przyprawy. Po nadzianiu masy w osłonki następuje odkręcanie i wieszanie na kijach i wózkach wędzarniczych, czyli tzw. osadzanie. Po procesie osadzenia następuje wędzenie i pieczenie w gorącym dymie.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

11/79
W roku 1945 doszło do przesiedlenia Kresowiaków z Huty...
fot. źródło: UMWL

Kiełbasa kresowa dojrzewająca

W roku 1945 doszło do przesiedlenia Kresowiaków z Huty Oleskiej do Bukowicy w gminie Niegosławice oraz Żukowa w gminie Nowe Miasteczko w województwie lubuskim. Wsie te dzieliły się na małe gospodarstwa rolne, w których mieszkańcy zajmowali się hodowlą trzody chlewnej. Podobnie jak wcześniej przed przesiedleniem przygotowywali z mięsa wędliny zgodnie ze wschodnią tradycją, kulturą i według starych receptur. Przykładem takiej wędliny jest kiełbasa kresowa dojrzewająca. Surowcem do jej przygotowania jest głównie łopatka, szynka, boczek oraz podgardle. Dodatkowo dodawane są przyprawy takie jak: pieprz czarny, pieprz zielony w ziarnach, wcześniej namoczony w alkoholu, papryka słodka i ostra, czosnek oraz cukier. Kiełbasa wyrabiana jest ręcznie, a okres jej dojrzewania to około jednego miesiąca. Dawniej kiełbasa kresowa dojrzewająca wyrabiana była tylko na specjalne okazje ze względu na kosztowne surowce i przyprawy. Obecnie coraz częściej pojawia się na stołach mieszkańców województwa.

Producent: Salcum-Fixum, Sulechów

12/79
Rodzina kiełbas, szynek i innych wyrobów mięsnych,...
fot. źródło: UMWL

Kiełbasa podsuszana sławska z indykiem

Rodzina kiełbas, szynek i innych wyrobów mięsnych, pochodzących ze Sławy, opartych na starych recepturach jest bardzo znana w województwie lubskim. Jednym z przykładów wyrobu tradycyjnego , którym pochwalić się może Sława, jest od wielu lat przygotowywana na tym terenie kiełbasa podsuszana. Na początku mięso wieprzowe i indycze jest rozdrabniane i kutrowane z niewielką ilością lodu i przypraw. Następnie powstałą masą napełniane zostają ściśle batony i osadzane w temperaturze około 12˚C przez okres 2 godzin do równomiernego rozprowadzenia przypraw. Kiełbasa wędzona jest dymem gorącym, następnie odbywa się jej parzenie albo pieczenie do osiągnięcia odpowiedniej temperatury wewnątrz batonów. Po ostudzeniu kiełbas następuje powtórne ich wędzenie tzw. ciepłe do osiągnięcia odpowiedniej średniej wydajności tj. 82%. Mięso indycze w połączeniu z mięsem wieprzowym daje niepowtarzalny smak i zapach kiełbasie.

Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

W szkole pod Nową Solą wielkie święto. Uczniowie mają w końcu salę gimnastyczną

W szkole pod Nową Solą wielkie święto. Uczniowie mają w końcu salę gimnastyczną

Zobacz również

Mnóstwo ludzi i atrakcji na wystrzałowej nocy w Lubuskim Muzeum Wojskowym! | ZDJĘCIA

Mnóstwo ludzi i atrakcji na wystrzałowej nocy w Lubuskim Muzeum Wojskowym! | ZDJĘCIA

Kwiatowa Gala w Hali Akrobatycznej. Na kiermaszu roślin znowu tłumy |ZDJĘCIA|

Kwiatowa Gala w Hali Akrobatycznej. Na kiermaszu roślin znowu tłumy |ZDJĘCIA|