Hala CRS w Zielonej Górze od soboty jest królestwem najróżniejszych smaków. Od wędzonych kiełbas, dojrzewających wędlin po wspaniałe sery kozie i inne. Są także miody naturalne, wina ekologiczne oraz oleje rzepakowe tłoczone ręcznie, a także suszone owoce oraz kaktusy. To tylko odrobina dobrego jedzenia, które znajdziemy na targach w hali CRS.
- Sami wędzimy ryby z naszego gospodarstwa – mówi Robert Siuda z Międzychodu. Po chwili pokazuje pięknie uwędzone węgorze. Na kolejnym stoisku dowiadujemy się, co to jest „motykówka”. – To ręcznie krojona kiełbaska – wyjaśnia Katarzyna Nowicka z Wrzesiny. Tuż obok leżą smakowicie wyglądające salcesony z ozorków. Pychota. Zapach pierwsza klasa.
Na następnym stoisku w szklanych butelkach w oczy rzuca się olej rzepakowy o wspaniałym kolorze. – Kolor, smak oraz konsystencja zostały osiągnięte dzięki temu, że olej tłoczymy ręcznie – wyjaśnia Marek Hałat z Bielska Białej. W dodatku tak przygotowany olej rzepakowy ma niesamowitą ilość kwasów omega 3 i 6.
Serowarstwo znaleźliśmy na stoisku Marcina Wojnowskiego z Siedliska. Zapachy dojrzewających serów poruszały kubki smakowe. A po czym poznać doskonały camembert? – Po konsystencji i smaku. Nasz leżakuje 4 miesiące i potem się rozpływa, ale dopiero wtedy ma ten niesamowity smak, choć nie da się go pokroić – mówi M. Wojnowski.
Przy jednym ze stoisk tłum. Co tam podają? – Szynka wołowa pastrami dojrzewająca to element szynki wołowej, tylko suszona i wędzona na zimnym ogniu. Nasza leżakuje już około 5 miesięcy – tłumaczy masarz Krystian Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego, który jest już trzecim pokoleniem rodziny zajmującej się wyrobami mięsnymi od 1948 r.
Obok szynki pastrami dojrzeliśmy półgęsek. To kolejny hit z Nowego Miasta Lubawskiego, który przyciąga smakoszy. – Nasz jadła angielska rodzina królewska w czasie wizyty w Polsce – mówi K. Dreszler.
Na targach znajdziemy również suszone owoce, od tropikalnych kaktusów po naszą krajową morwę. Masa różnych dodatków do jedzenia zawróci nam w głowie. Co cieszy, niemal wszystkie prezentowane produkty nie mają konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku.
Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia zapraszają jeszcze w niedzielę 15 maja.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?