Targi jedzenia. Smaki półgęska i szynki pastrami [ZDJĘCIA]

(pij)
Targi zdrowego jedzenia w Hali CRS w Zielonej Górze. Piotr Jędzura
Smaki od tropikalnego suszonego kaktusa po znakomite półgęski zagościły w hali zielonogórskiej hali CRS. Wszystko bez konserwantów i polepszaczy smaku. Po prostu zdrowe!

Hala CRS w Zielonej Górze od soboty jest królestwem najróżniejszych smaków. Od wędzonych kiełbas, dojrzewających wędlin po wspaniałe sery kozie i inne. Są także miody naturalne, wina ekologiczne oraz oleje rzepakowe tłoczone ręcznie, a także suszone owoce oraz kaktusy. To tylko odrobina dobrego jedzenia, które znajdziemy na targach w hali CRS.

- Sami wędzimy ryby z naszego gospodarstwa – mówi Robert Siuda z Międzychodu. Po chwili pokazuje pięknie uwędzone węgorze. Na kolejnym stoisku dowiadujemy się, co to jest „motykówka”. – To ręcznie krojona kiełbaska – wyjaśnia Katarzyna Nowicka z Wrzesiny. Tuż obok leżą smakowicie wyglądające salcesony z ozorków. Pychota. Zapach pierwsza klasa.

Na następnym stoisku w szklanych butelkach w oczy rzuca się olej rzepakowy o wspaniałym kolorze. – Kolor, smak oraz konsystencja zostały osiągnięte dzięki temu, że olej tłoczymy ręcznie – wyjaśnia Marek Hałat z Bielska Białej. W dodatku tak przygotowany olej rzepakowy ma niesamowitą ilość kwasów omega 3 i 6.

Serowarstwo znaleźliśmy na stoisku Marcina Wojnowskiego z Siedliska. Zapachy dojrzewających serów poruszały kubki smakowe. A po czym poznać doskonały camembert? – Po konsystencji i smaku. Nasz leżakuje 4 miesiące i potem się rozpływa, ale dopiero wtedy ma ten niesamowity smak, choć nie da się go pokroić – mówi M. Wojnowski.

Przy jednym ze stoisk tłum. Co tam podają? – Szynka wołowa pastrami dojrzewająca to element szynki wołowej, tylko suszona i wędzona na zimnym ogniu. Nasza leżakuje już około 5 miesięcy – tłumaczy masarz Krystian Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego, który jest już trzecim pokoleniem rodziny zajmującej się wyrobami mięsnymi od 1948 r.

Obok szynki pastrami dojrzeliśmy półgęsek. To kolejny hit z Nowego Miasta Lubawskiego, który przyciąga smakoszy. – Nasz jadła angielska rodzina królewska w czasie wizyty w Polsce – mówi K. Dreszler.

Na targach znajdziemy również suszone owoce, od tropikalnych kaktusów po naszą krajową morwę. Masa różnych dodatków do jedzenia zawróci nam w głowie. Co cieszy, niemal wszystkie prezentowane produkty nie mają konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku.

Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia zapraszają jeszcze w niedzielę 15 maja.

Święto funduszy europejskich w Zaborze [ZDJĘCIA, WIDEO]

Święto funduszy europejskich w Zaborze [ZDJĘCIA, WIDEO]

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3