Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi jedzenia. Smaki półgęska i szynki pastrami [ZDJĘCIA]

(pij)
Targi zdrowego jedzenia w Hali CRS w Zielonej Górze.
Targi zdrowego jedzenia w Hali CRS w Zielonej Górze. Piotr Jędzura
Smaki od tropikalnego suszonego kaktusa po znakomite półgęski zagościły w hali zielonogórskiej hali CRS. Wszystko bez konserwantów i polepszaczy smaku. Po prostu zdrowe!

Hala CRS w Zielonej Górze od soboty jest królestwem najróżniejszych smaków. Od wędzonych kiełbas, dojrzewających wędlin po wspaniałe sery kozie i inne. Są także miody naturalne, wina ekologiczne oraz oleje rzepakowe tłoczone ręcznie, a także suszone owoce oraz kaktusy. To tylko odrobina dobrego jedzenia, które znajdziemy na targach w hali CRS.

- Sami wędzimy ryby z naszego gospodarstwa – mówi Robert Siuda z Międzychodu. Po chwili pokazuje pięknie uwędzone węgorze. Na kolejnym stoisku dowiadujemy się, co to jest „motykówka”. – To ręcznie krojona kiełbaska – wyjaśnia Katarzyna Nowicka z Wrzesiny. Tuż obok leżą smakowicie wyglądające salcesony z ozorków. Pychota. Zapach pierwsza klasa.

Na następnym stoisku w szklanych butelkach w oczy rzuca się olej rzepakowy o wspaniałym kolorze. – Kolor, smak oraz konsystencja zostały osiągnięte dzięki temu, że olej tłoczymy ręcznie – wyjaśnia Marek Hałat z Bielska Białej. W dodatku tak przygotowany olej rzepakowy ma niesamowitą ilość kwasów omega 3 i 6.

Serowarstwo znaleźliśmy na stoisku Marcina Wojnowskiego z Siedliska. Zapachy dojrzewających serów poruszały kubki smakowe. A po czym poznać doskonały camembert? – Po konsystencji i smaku. Nasz leżakuje 4 miesiące i potem się rozpływa, ale dopiero wtedy ma ten niesamowity smak, choć nie da się go pokroić – mówi M. Wojnowski.

Przy jednym ze stoisk tłum. Co tam podają? – Szynka wołowa pastrami dojrzewająca to element szynki wołowej, tylko suszona i wędzona na zimnym ogniu. Nasza leżakuje już około 5 miesięcy – tłumaczy masarz Krystian Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego, który jest już trzecim pokoleniem rodziny zajmującej się wyrobami mięsnymi od 1948 r.

Obok szynki pastrami dojrzeliśmy półgęsek. To kolejny hit z Nowego Miasta Lubawskiego, który przyciąga smakoszy. – Nasz jadła angielska rodzina królewska w czasie wizyty w Polsce – mówi K. Dreszler.

Na targach znajdziemy również suszone owoce, od tropikalnych kaktusów po naszą krajową morwę. Masa różnych dodatków do jedzenia zawróci nam w głowie. Co cieszy, niemal wszystkie prezentowane produkty nie mają konserwantów ani sztucznych polepszaczy smaku.

Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia zapraszają jeszcze w niedzielę 15 maja.

Święto funduszy europejskich w Zaborze [ZDJĘCIA, WIDEO]

Z prawej Marta Pohrebny z winnicy Miłosz w Łazie

Święto funduszy europejskich w Zaborze [ZDJĘCIA, WIDEO]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska