Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z bakłażanem, pomidorem i serem feta (przepis)

Redakcja
Tarta z bakłażanem, pomidorem i serem feta
Tarta z bakłażanem, pomidorem i serem feta Czytelnik Krzysztof Prosiński
Przepis otrzymaliśmy od Czytelnika Krzysztofa Prosińskiego. Bierze on udział w naszym konkursie "Greckie klimaty w Twojej kuchni".

Składniki:
1. Ciasto francuskie
2. 1/3 bakłażana
3. Pomidor
4. Świeże oregano
5. 2 łyżki sera feta
6. Pieprz, sól
7. Jajko
8. Oliwa

Przygotowanie:
1. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąt nieco większy od tabliczki czekolady, zawinąć brzegi, tak aby utworzył się wyższy rant dookoła porcji.
2. Bakłażana pokroić w max 1 cm plastry, skropić oliwą i piec kilka minut w temp. 180 stopni C.
3. Na środku ciasta ułożyć naprzemiennie plastry bakłażana i pomidorów. Posypać solą, pieprzem i pokruszonym serem, na wierzchu ułożyć oregano. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 15 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska